Scade vârsta de pensionare pentru acești români. Lucrează cu opt ani mai puțin, s-a dat decizia

Stan Filon 14.01.2021, 15:34
Scade vârsta de pensionare pentru acești români. Lucrează cu opt ani mai puțin, s-a dat decizia

Vin vești bune pentru o categorie de angajați ai statului care se vor putea pensiona mai devreme decât ceilalți români. Vorbim despre personalul profesionist operativ de intervenţie din cadrul serviciilor civile care asigură asistenţă publică medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat.

Scade vârsta de pensionare pentru acești români

Acești angajați ai statului se poate pensiona mai repede conform celei mai recente legi publicate în Monitorul Oficial. Legea nr. 5/2021 privind Statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul serviciilor civile care asigură asistenţă publică medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat publicată în Monitorul Oficial nr. 27 din 11.01.2021.

Legea respectivă reglementează Statutul personalului profesionist operativ de intervenţie, care acordă asistenţă publică medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat în echipă, cu statut civil, din cadrul instituţiilor şi structurilor care compun Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat, cu excepţia compartimentelor de primire a urgenţelor.

Scade varsta de pensionare pentru acesti romani
Scade varsta de pensionare pentru acesti romani

Condițiile pentru ieșirea la pensie mai devreme

Conform prezentei legi, personalul profesionist operativ beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

– are vârsta minimă de 57 de ani;

– are un stagiu de cotizare de cel puţin 30 de ani, din care cel puţin 20 de ani de activitate ca personal profesionist operativ.

Cei care se pensionează anul acesta ar putea beneficia și ei de creșterea punctului de pensie cu 8%. Încă nu se știe exact când se va aplica această majorare, însă minisrul Muncii, Raluca Turcan a făcut un anunț în acest sens.

Chiar dacă nu s-a avansat o dată exactă, pensiile vor fi majorate cu 8%. Astfel, de la 1.442 de lei, cât este acum punctul de pensie, acesta se va mări până la 1.559 de lei, în 2021. Pensionarii vor câștiga 117 lei. Guvernul nu se oprește aici și vrea ca punctul de pensie să ajungă în 2024 să fie cu 400 de lei mai mare decât în prezent.

Recent, Curtea Constituțională a României a decis că majorarea cu 40% a pensiilor este constituțională. Legea trebuie să ajungă acum la Klaus Iohannis, care o poate promulga sau o poate retrimite în Parlament, unde noua majoritate va vota renunțarea la ea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...