Satul din Maramureș unde s-au mutat cei mai mulți străini. Un viitor rege l-a ajutat cu 5.000 de lire

Andra Daoud 17.01.2022, 17:18
Satul din Maramureș unde s-au mutat cei mai mulți străini. Un viitor rege l-a ajutat cu 5.000 de lire

Multe sate din Maramureș păstrează neatinse tradițiile vechi de secole, iar acest lucru le face autentice și le ajută să atragă turiștii ca un magnet. Europenii care vor să cunoască lumea rurală autentică, așa cum era ea în urmă cu sute de ani, vin în Maramureș în vacanță, iar unii dintre ei sunt atât de fermecați de locurile pe care le vizitează, încât aleg să se mute acolo sau să investească în proprietăți pe care le pot valorifica mai târziu.

Satul din Maramureș unde s-au mutat cei mai mulți străini

Întreaga zonă a Maramureșului este fermecătoare prin tradițiile pe care le păstrează, prin autenticitatea oamenilor și prin peisajele naturale superbe. Satul Breb este prima opțiune a multor europeni care aleg să își petreacă vacanța în zona Maramureșului sau chiar să se mute acolo. Satul se află la poalele munților Gutâi și a devenit cunoscut grație câtorva străini care l-au descoperit și l-au promovat.

Satul a început să atragă ca un magnet turiști din toate colțurile lumii, care vin aici pentru o experiență originală. Mulți dintre ei sunt cuceriți iremediabil de satul din Maramureș și decid să își cumpere case vechi, pe care le restaurează și apoi le includ în circuitul turistic.

Avem străini care s-au mutat în Breb, primii au fost din Marea Britanie. Ne-au ajutat să ne dăm seama ce valori avem, ce potențial avem, mă refer la case de lemn, pe care noi nu am știut să le punem în valoare”. a spus primarul din Ocna Șugatag.

Prezența turiștilor în număr atât de mare în satul Breb i-a făcut și pe localnici să înțeleagă cât de valoros este satul lor și că străinii îl apreciază ca pe o adevărată bijuterie naturală. Locațiile de cazare din Breb sunt ocupate mai tot timpul anului, iar străinii care le trec pragul vin de peste tot din lume: Polonia, Germania, Spania, America, Australia, Olanda.

Satul din Maramureș unde s-au mutat cei mai mulți străini. Un viitor rege l-a ajutat cu 5.000 de lire
Satul Breb, unul dintre cele mai frumoase din Maramureș, a fost inclus în patrimoniul UNESCO

Prințul Charles a ajutat administrația locală cu 5.000 de lire

Satul de la poalele munților Gutâi a ajuns și în atenția viitorului rege al Marii Britanii. Prințul Charles a vizitat locul și a donat 5.000 de lire pentru refacerea acoperișului unei biserici vechi, din lemn. Este un loc încărcat de istorie, fiind considerată biserica cu cel mai vechi turn din România. Lăcașul de cult a fost ridicat la 1530.

Prințul Charles este fermecat și de zona Transilvaniei, iar satul lui de suflet este Viscri, acolo unde a și cumpărat o casă și unde venea des, înainte de pandemie. Satul are aproximativ 500 de locuitori și de 100 de ori mai mulți turiști îl vizitează în fiecare an. Prințul de Wales a pus bazele unei fundații care se ocupă de conservarea componentelor de patrimoniu ale zonei și care îi învață pe localnici să își valorifice resursele.

 

Urmăriți Impact.ro și pe