Satele-fantomă ale Buzăului. Doar bătrânii mai țin în viață așezările uitate de lume

Daniela Alexandru, Diana Dumitrache 25.01.2022, 16:42
Satele-fantomă ale Buzăului. Doar bătrânii mai țin în viață așezările uitate de lume

Într-o lume în mișcare, cu aglomerări urbane care depășesc uneori limita suportabilității, ne vine greu să credem că sunt locuri din România care se depopulează. Sate întregi, mai ales în zonele montane, greu accesibile din cauza drumurilor proaste sau inexistente, sunt la limita dispariției din cauză că oamenii care le populau odinioară fie au plecat, fie au murit.

Este și cazul unor sate din zona de munte a județului Buzău, care sunt pe cale de dispariție. Zeci de case, unele în stare foarte bună încă, găzduiesc doar amintiri ale familiilor care au locuit acolo.

Așezări cu unul sau doi localnici

De exemplu, satul Budești mai este ținut în viața de doar doi bătrâni. Există și cazuri mai rele cum este Valea Schiopului, unde un bărbat de 72 de ani este singurul locuitor. La Măţara, doar opt persoane mai trăiesc în gospodăriile rămase.

Cătunul Valea Şchiopului din comuna Pardoşi de lângă Râmnicu Sărat este ținut în viață de Ionică Ghe. Chiriţă, un bărbat trecut de 74 de ani.

Pe vremuri era un sat frumușel, cu vreo 60 de case. În 1981, când a alunecat terenul, cei mai mulți s-au dus la Plevna, iar noi am rămas aici. Am stricat dintr-o parte, unde mai aveam o casă, iar cu materialele de acolo am construit aici niște anexe, bucătăria și grajdurile”, a povestit singurul locuitor din Valea Şchiopului pentru adevărul.ro.

Satul cu două persoane, două pisici și trei căței

Însă domnul Chiriță nu este singurul caz de buzoian rămas ultimul reprezentant al unei localități. Și la Budești, o familie formată din soț și soție este singurul indiciu că aici ar mai locui cineva. Familia Gheorghe, formată din Ion și Dumitra, își duce viața în satul care până acum ceva vreme însuma peste 40 de familii. Companie le țin două pisici și trei căței, care să îi păzească de sălbăticiuni precum urși, mistreți sau șacali, pentru că oamenii nu sunt o amenințare.

Imaginea tristă a satelor abandonate poate fi exprimată în doar câteva cuvinte: case abandonate, geamuri sparte, pereți dărâmați. Unele case mai păstrează, însă, lucrurile intacte ale proprietarilor. Paturile unde au dormit, masa, medicamentele chiar…

Urmăriți Impact.ro și pe