Sărbătoarea Bisericii de pe 10 mai. Cine a fost Simon Zilotul

Ioana Bucur 10.05.2022, 08:05
Sărbătoarea Bisericii de pe 10 mai. Cine a fost Simon Zilotul

Potrivit calendarului creștin ortodox, an de an, pe data de 10 mai, credincioșii ortodocși din toată lumea celebrează viața Sfântului Apostol Simon Zilotul. Născut nu departe de Nazaret, la nunta sa au apărut Iisus și ucenicii săi, unde Mântuitorul a săvârșit o minune. Legenda spune că în acel moment, Simon și-a abandonat mireasa, familia, casa și a decis să îl urmeze pe Hristos.

Cine a fost Simon Zilotul, sfântul sărbătorit pe 10 mai

An de an, pe data de 10 mai, creștinii ortodocși celebrează viața Sfântului Apostol Simon Zilotul. El s-a născut în Cana Galileei, o așezare nu departe de Nazaret.

Iisus și Fecioara Maria nu îi erau străini, așa că Mântuitorul s-a numărat printre cei chemați la nunta sa, împreună cu ucenicii. Aici a fost săvârșită și una dintre minuni – transformarea apei în vin.

Nunta din Cana Galileei este momentul în care Iisus Hristos, invitat la eveniment împreună cu ucenicii săi şi Fecioara Maria, transformă legătura dintre un bărbat şi o femeie într-o adevărată Taină a Bisericii.

Sărbătoarea Bisericii de pe 10 mai. Cine a fost Simon Zilotul

„Deci s-a aprins cu atât de mare dragoste dumnezeiască către Hristos, încât şi pe mireasa sa şi pe toate cele lumeşti le-a trecut cu vederea”

Potrivit legendei, când mirele a văzut puterea lui Iisus, a decis să își abandoneze nunta, familia și casa și  i-a urmat Lui cu osârdie, pentru care s-a numit „Zilotul”, adică râvnitor, potrivit basilica.ro.

„Îndată a crezut că Domnul este adevăratul Dumnezeu şi, lăsându-şi nunta şi casa, i-a urmat Lui cu osârdie, pentru care s-a numit Zilotul, adică râvnitor. Deci s-a aprins cu atât de mare dragoste dumnezeiască către Hristos, încât şi pe mireasa sa şi pe toate cele lumeşti le-a trecut cu vederea pentru dragostea lui Dumnezeu, şi şi-a făcut sufletul său mireasă Mirelui Celui fără de moarte, numărându-se în ceata ucenicilor lui Hristos, şi a fost unul din cei doisprezece Apostoli”, spune Sinaxarul Ortodox.

După ce a primit cu ceilalţi Sfinţi Apostoli pe Preasfântul Duh, Cel ce S-a pogorât în chip de limbi de foc, Simon Zilotul a fost trimis în Mauritania și în Africa pentru a propovădui învățăturile lu Iisus. A avut un sfârșit cumplit, în Britania, unde a fost răstignit.

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Simon Zilotul (mai este numit şi Natanael sau Canaanitul pentru a fi deosebit de Apostolul Petru) în data de 10 mai. O parte din moaştele acestui sfânt se află şi la biserica Podeanu din Bucureşti (zona Piaţa Chibrit).

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...