Sărbătoare mare la început de octombrie. De ce sărbătorim mâine Acoperământul Maicii Domnului

Daria Petrescu 30.09.2021, 09:51
Sărbătoare mare la început de octombrie. De ce sărbătorim mâine Acoperământul Maicii Domnului

Pe 1 octombrie, creștinii din toată țara sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului. Este una dintre cele mai cunoscute sărbători de toamnă, încărcată cu tradiții și obiceiuri, pe care oamenii le respectă cu sfințenie an de an. Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoare mare în Calendarul Ortodox, prăznuită în fiecare an, de 1 octombrie. Iată de ce sărbătorim mâine Acoperământul Maicii Domnului.

Sărbătoare mare la început de octombrie, Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea zilei în care Maica Domnului s-a arătat în biserica din Vlaherne. Este una dintre cele mai importante sărbători, încărcată de tradiții și obiceiuri.

Mai mult, există o rugăciune pe care credincioșii o rostesc pentru ca lucruri bune să li se întâmple în casa lor. Așa vor fi feriți de rele pe parcursul întregului an.

Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul sau iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa şi Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, şi mă minunez!”.

Potrivit crestinortodox.ro, acesta este evenimentul pe care îl prăznuieşte Biserica astăzi, spre a ne aminti ca prin nevoinţă şi rugăciune, putem primi şi noi, în greutăţile vieţii noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.

Tradiții și Obiceiuri

Această sărbătoare mai este denumită și Pocroave, care înseamnă acoperământ al pământului cu brumă sau zăpadă.

Iată ce tradiții și obiceiuri trebuie să păstreze credincioșii

Credincioșii trebuie să țină post pentru a fi feriți de înec sau de boli și pentru a nu avea supărări. Acoperământul Maicii Domnului se sărbătorește pe 1 octombrie.

– se spune că fetele care sunt împodobite de Provoace pentru nuntă vor avea parte de o căsnicie lungă
– gospodinele perepară plăcint de post, umplute cu mere sau dovleac vitele trebuie stropite cu apă sfințită, pentru a fi ferite de boli

– fetele a căror podoabă capilară nu era prea bogată se rugau Sfântului Pocroavă pentru a avea un păr bogat. Făceau asta pet imp de iarnă.

-persoanele care se tund nu trebuie să arunce sau să ardă părul, fiindcă ar putea fi luat de vrăjitoare, care vor face farmece

Rugăciune în ziua Acoperământului Maicii Domnului

În ziua sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului, credincioșii rostesc următoarea rugăciune: „Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”.

Condac la Acoperământul Maicii Domnului

Fecioara astăzi, înainte stă în Biserică şi cu cetele sfinţilor, nevăzut se roagă lui Dumnezeu, îngerii cu ierarhii se închină şi Apostolii cu proorocii dănţuiesc; că pentru noi roagă Născătoarea de Dumnezeu pe Dumnezeu Cel mai înainte de veci.

Tropar la Acoperământul Maicii Domnului

sAstăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim, umbriţi fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu şi căutând către Preacinstită Icoana ta, cu umilinţă grăim: acoperă-ne pe noi cu Cinstitul tău Acoperământ şi ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.

 

Urmăriți Impact.ro și pe