Sărbătoare cu cruce roșie în calendar. Ce trebuie să faci astăzi, 7 decembrie

Badea Violeta 07.12.2022, 07:45
Sărbătoare cu cruce roșie în calendar. Ce trebuie să faci astăzi, 7 decembrie

În fiecare an, pe data de 7 decembrie, credincioșii o sărbătoresc pe Sfânta Mucenița Filofteia, cunoscută și sub numele de Poitra lui Nicolae. Aceasta era extrem de credincioasă, avea un suflet simplu şi curat, însă a sfârşit dramatic. Pentru a afla mai multe despre această zi foarte importanță, noi îți vom dezvăluit câteva tradiții și obiceiuri de Sfânta Filofteia respectate cu strictețe în toată țara.

Cine a fost Sfânta Muceniță Filofteia

Pe data de 7 decembrie, creștinii ortodocși o celebrează pe Sfânta Muceniță Filofteia, cunoscută și sub numele de Poitra lui Nicolae. Moaștele sale s-au aflat la Curtea de Argeș, de la sfârșitul secolului al XIV-lea, dar au fost transferate la Tarnovo, acolo unde au rămas până în anul 1393.

Ulterior, acestea au fost mutate la Vidin, unde au stat până în anul 1396. După un timp, odată cu amenințarea turcă, sfintele moaște ale Filofteei au fost dăruite domnitorului Țării Românești, Mircea cel Bătrân, care le-a așezat în vechea ctitorie domnească, de la Curtea de Argeș.

Sfânta Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării. Potrivit scrierilor istorice, aceasta s-a dedicat credinţei şi rugăciunii, însă a fost ucisă chiar de către propriul său tată, la vârsta de doar 12 ani, fiindcă i-a hrănit pe oamenii nevoiași.

Citește și Cocuța Vogoride, moldoveanca eroină care a învins Imperiul Otoman. Ne-a dat o sărbătoare națională după ce a cotrobăit prin sertarul soțului!

Sfânta Filofteia
Sfânta Filofteia

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Filofteia

De această sărbătoare sunt legate o serie de tradiţii şi obiceiuri pe care creştinii le respectă cu sfinţenie. Se spune că, pe data de 7 decembrie, tinerii care vor să se cunune în curând trebuie să meargă la racla cu moaștele Sfintei Filofteia.

Conform tradiției, rugăciunile spuse la căpătâiul acesteia fac adevărate minuni. Totodată, de Sfânta Filofteia, zi de sărbătoare importantă, credincioșii sunt sfătuiți șă nu taie nimic cu cuțitul, totul rupându-se cu mâna, inclusiv pâinea.

De asemenea, în această zi, nu se spală, nu se calcă și nu se coase, în caz contrar credincioșii riscă să fie loviți de ghinion. Acest vechi obicei aduce spor și sănătate în casă.

Conform tradiţiei, credincioșii trebuie să ofere pomană copiilor nevoiași. Se spune că dacă micuții primes haine și mâncare caldă, cei care le-au adus bucurie vor fi feriți de probleme și boli.

Citește și Care este sărbătoarea preferată a românilor. Rezultatele unui studiu recent sunt surprinzătoare, puțini se gândeau la acest răspuns!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...