Șapte localuri de lux din București, acuzate că au încasat 1,5 milioane de euro ilegal de la stat. Cum se apără patronii

Andra Daoud 14.09.2022, 23:51
Șapte localuri de lux din București, acuzate că au încasat 1,5 milioane de euro ilegal de la stat. Cum se apără patronii

Șapte restaurante de lux din Capitală sunt acuzate că ar fi obținut în mod fraudulos 1,5 milioane de euro din partea statului. Banii proveniți de la Guvern ar fi ajuns la patronii de localuri sub formă de ajutoare, pentru a depăși perioada de pandemie, cu toate că aceștia nu ar fi avut toate actele în regulă, spun anchetatorii. Cum se apără patronii și de ce sunt anchetați și funcționarii care au primit cererile.

Șapte localuri ar fi încasat în mod fraudulos 1,5 milioane de euro de la stat

Polițiștii de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice au efectuat miercuri dimineață nu mai puțin de 15 percheziții, într-un dosar ce vizează acordarea de fonduri de la stat. Au fost vizate mai multe restaurante de lux din Capitală, iar administratorii acestora sunt acuzați că ar fi obținut în mod ilegal mai bine de 1,5 milioane de euro din partea statului. Banii ar fi ajuns la patronii de restaurante sub formă de ajutoare de la Guvern, pentru a depăși pierderile suferite în pandemie, când localurile au fost închise.

Patronii celor șapte restaurante se apără și spun că acuzațiile sunt nefondate. Pe de altă parte, anchetatorii îi contrazic și spun că localurile luate în vizor nu ar fi trebuit să primească bani, deoarece nu ar fi avut toate actele în regulă. Lipseau, se pare, autorizații de funcționare pentru unele spații, motiv pentru care oamenii legii au deschis o anchetă care vizează și instituția care a acordat ajutoarele.

Angajații de la agenția pentru întreprinderi mici și mijlocii sunt suspectați de neglijență în serviciu, deoarece ar fi trebuit să verifice dacă actele depuse de reprezentanții societăților erau în ordine. Dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, iar în zilele următoare ar trebui să aibă loc și primele audieri în acest caz.

Sapte localuri de lux din Bucuresti, acuzate ca au incasat 1,5 milioane de euro ilegal de la stat. Cum se apara patronii
Patronii mai multor localuri de lux sunt acuzati ca ar fi obtinut bani de la stat in mod fraudulos

Cercetări pentru obținere ilegală de fonduri și abuz în serviciu

Poliția a transmis, prin intermediul unui comunicat, că aspectele pentru care se fac cercetări sunt obținere ilegală de fonduri și abuz în serviciu.

„Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă că, în anul 2021, 7 societăți comerciale, care desfășoară activități în domeniul alimentației publice (HoReCa), ar fi beneficiat de sprijin financiar din fonduri publice naționale, sub forma unei scheme de ajutor de stat, acordate de către Guvernul României societăților care au fost afectate de pandemia COVID-19”, a transmis Poliția Română într-un comunicat de presă.

Urmăriți Impact.ro și pe