UPDATE: Preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, a anunţat astăzi după şedinţa Birourilor Permanente Reunite că s-a decis calendarul învestirii Guvernului Orban astfel: marţi şi miercuri, de la ora 9:00, vor avea loc audierile miniştrilor, iar luni, 4 noiembrie, va avea loc votul în plenul Parlamentului.
Se anunță o săptămână decisivă pentru Ludovic Orban, premierul desemnat care continuă, începând de astăzi, negocierile cu partidele în vederea obținerii votului de învestitură. Ce partide și-au anunțat deja susținerea fermă a Guvernului Orban până în prezent?
Astăzi are loc o nouă rundă de negocieri purtată de Ludovic Orban, premierul desemnat și partidele pentru a vedea dacă noul cabinet propus va obține o majoritate în vederea instalării la Palatul Victoria.
Ludovic Orban a declarat că până acum a obținut un număr de 225 de voturi de la partidele care au anunțat susținerea pentru învestitura Guvernului său, transmite mediafax.ro. Se pare că nu suficient, însă în condițiile în care pentru a ajunge la guvernare, Cabinetul lui Orban are nevoie de 233 de voturi.
„Voturi instituționale sunt 225, ale formațiunilor politice care au declarat susținerea. Mai avem angajamente de vot azi din partea a cel puțin nouă parlamentari. Am angajat discuții cu foarte mulți parlamentari, individual. Vom discuta în continuare cu parlamentari Pro România pentru a participa efectiv, ca să nu participe la boicotul PSD”, a spus Ludovic Orban.
PNL, USR, ALDE, UDMR, PMP și minoritățile au alcătuit cele 225 de voturi primite până acum de Guvernul propus de Ludovic Orban, care spune că mai are angajamente de vot de la alți 9 parlamentari.
Se fac ultimele calcule înaintea votului final pe care Ludovic Orban, premierul desemnat trebuie să le obțină. Trei partide și-au anunțat până acum susținerea fermă a Guvernului Orban: PMP, USR și UDMR, în vreme ce Pro România și PSD au anunțat că nu vor vota.
Astfel, Eugen Tomac, liderul PMP a anunțat duminică, după Ședința Colegiului Național că toți parlamentarii PMP își vor da votul pentru formarea noului Guvern propus de Orban. PMP a mai renunțat la o parte din condițiile impuse, însă chiar și așa, rămân însă trei cerințe pentru care formațiunea politică își va da votul: asumarea Guvernului PNL că se va ocupa de proiectele de infrastructură, de cele privind extinderea rețelei de gaze și încă unul care privește reducerea numărului de parlamentari la 300. Eugen Tomac spune că va vota un acord politic cu PNL.
Și Dan Barna, președintele USR, a transmis că toți parlamentarii USR vor vota pentru învestirea Guvernului lui Ludovic Orban, indiferent de nemulțumirile pe care le au, și că astăzi va semna un acord politic cu premierul desemnat.
Kelemen Hunor a semnat acordul cu PNL, iar după ședința grupurilor parlamentare reunite ale UDMR se va lua o decizie cu privire la acordarea votului de învestitură pentru guvernul propus de Ludovic Orban.ALDE va decide, în şedinţa forurilor statutare de astăzi dacă va acorda votul pentru Guvernul Orban.
Călin Popescu Tăriceanu a declarat, însă, săptămâna trecută, că a ajuns la un acord cu PNL în privinţa tuturor cerinţelor ALDE, astfel că formaţiunea politică va decide în forurile statutare susţinerea învestiturii noului Guvern.PSD şi Pro România sunt cele două formațiuni care au anunţat că nu votează Guvernul Orban.