Sancțiunile lovesc din ce în ce mai tare Moscova. Băncile europene dezvăluie riscuri în valoare de miliarde în Rusia

Beatrice Dumitru 10.03.2022, 16:50
Sancțiunile lovesc din ce în ce mai tare Moscova. Băncile europene dezvăluie riscuri în valoare de miliarde în Rusia

Companiile occidentale s-au retras în masă din Rusia, pe măsură ce Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus sancțiuni menite să limiteze accesul Moscovei la finanțare, ca răspuns la invadarea Ucraine, pe care o numește o „operație specială”. De asemenea, băncile, asigurătorii și administratorii de active s-au grăbit să se distanțeze de Rusia și să-și evalueze expunerile, pe măsură ce războiul din Ucraina a intrat în a treia săptămână.

Sancțiunile încep să afecteze Rusia

Credit Suisse a declarat că a avut o expunere pe Rusia de 1,6 miliarde de franci elvețieni (1,73 miliarde de dolari) la sfârșitul anului 2021, cea mai recentă bancă europeană care a dezvăluit dimensiunea pierderilor pe măsură ce sancțiunile occidentale au exclus Rusia din sistemul financiar global.

UniCredit din Italia și BNP Paribas din Franța au dezvăluit, de asemenea, riscul Rusiei în valoare de miliarde de euro. Într-un scenariu extrem, băncile ar putea pierde totul, dacă Moscova va confisca activele, iar sancțiunile vor face fără valoare titlurile legate de Rusia.

Deutsche Bank  a declarat, de asemenea, că expunerea la riscul de credit față de Rusia și Ucraina a fost de 2,9 miliarde de euro și că și-a redus și mai mult expunerea pe Moscova în ultimele două săptămâni.

Sancțiunile lovesc din ce în ce mai tare Rusia. Băncile europene dezvăluie riscuri în valoare de miliarde pe Moscova
Rusia. lovită de sancțiunile din sistemul bancar.

Credit Suisse, detalii despre expunerea pe Rusia

Credit Suisse a detaliat pentru prima dată expunerea netă de credit de la sfârșitul anului față de Rusia, care a inclus împrumuturi pentru clienții bogați, precum și expunerea la finanțarea comercială și la banca de investiții.

Între timp, BNP Paribas a renunțat la forța de muncă din Rusia de la sistemele sale informatice interne, încercând să-și întărească apărarea împotriva oricărui potențial atac cibernetic, un alt semn al modului în care conflictul lovește instituțiile financiare occidentale.

Conflictul din Ucraina a schimbat potențial creșterile planificate ale ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană, iar factorii săi de decizie se vor întâlni pentru a decide cum vor proceda pentru a nu face greșeli.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...