Sancțiuni dure în interiorul UE. Țara care poate rămâne fără fonduri europene

Mihnea Tălău 27.04.2022, 19:32
Sancțiuni dure în interiorul UE. Țara care poate rămâne fără fonduri europene

Executivul Uniunii Europene a trimis miercuri o scrisoare oficială Ungariei, au declarat oficialii de la Bruxelles, primul pas al unei noi ofensive pentru a proteja controalele și echilibrele democratice care ar putea îngheța fondurile pentru premierul Viktor Orban din cauza corupției.

Încălcările statului de drept secționate de UE

În pofida criticilor de ani de zile ale militanților pentru drepturile omului, potrivit cărora el ar fi direcționat fonduri UE către asociații săi, Orban a obținut a patra victorie electorală consecutivă la începutul acestei luni. Comisia Europeană a răspuns prin lansarea unui nou mecanism de sancțiuni, transmite Reuters.

Acesta nu a mai fost testat până acum și oferă cel mai puternic instrument de până acum în lupta nucleului liberal al UE împotriva naționalistului Orban, a euroscepticilor aflați la putere în Polonia și a altor persoane acuzate de subminarea statului de drept.

„Am identificat probleme care ar putea încălca statul de drept în Ungaria și care ar putea afecta bugetul UE. Ungaria va trebui să răspundă la preocupările noastre și să propună măsuri de remediere”, a declarat Vera Jourova, un adjunct al șefului Comisiei de la Bruxelles.

Ungaria iese din UE Anuntul care a uimit intreaga lume

Oficiali de rang înalt din cadrul UE au declarat că acest caz se concentrează asupra unor defecte sistemice în achizițiile publice din Ungaria, care nu au reușit să prevină licitațiile unice, conflictele de interese și riscul de corupție.

„Preocuparea serioasă” cu privire la funcționarea autorităților maghiare care gestionează fondurile UE și controlează modul în care guvernul lui Orban cheltuiește banii a fost agravată de limitările privind investigarea eficientă și urmărirea penală independentă, au declarat aceștia.

Ungaria a avut nereguli în aproape 4% din cheltuielile sale cu fondurile UE în perioada 2015-2019, potrivit OLAF, biroul antifraudă al blocului comunitar, comparativ cu o medie de 0,36% în UE. De asemenea, Ungaria a avut cea mai mare corecție financiară din istoria fondurilor structurale ale UE în 2019, potrivit Comisiei.

Dar Budapesta nu a rezolvat problema, iar oficialii UE au declarat că corecțiile nu au reparat încălcările continue ale principiilor democratice de-a lungul unui deceniu. Cu toate acestea, au refuzat să numească sumele specifice pe care Ungaria ar putea să le piardă.

Ungaria are la dispoziție două luni pentru a răspunde Bruxelles-ului

Șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a declarat într-o înregistrare video pe Facebook că guvernul ungar va studia scrisoarea Comisiei și va da un răspuns detaliat joi.

„Vom studia scrisoarea și mâine vom da o opinie detaliată la conferința de presă a guvernului în ceea ce privește … ce poate face parte dintr-un compromis și ce nu”, a spus el.

Ungaria are la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisoarea de la Bruxelles și ar mai fi nevoie de câteva luni de astfel de schimburi înainte ca – dacă nu apare un acord improbabil – Comisia să propună statelor UE să aprobe suspendarea fondurilor către Budapesta.

În loc de unanimitatea tuturor celorlalte 26 de state membre ale UE, necesară pentru a aplica pedepse în cadrul luptelor anterioare ale blocului cu Orban pe tema statului de drept, de data aceasta, o majoritate a celorlalți lideri UE ar fi suficientă pentru a opri fluxul de bani.

Urmăriți Impact.ro și pe