Salvatorii au ajuns la cei 12 muncitori izolați de viitură, în Vrancea. Cum au fost scoși din zona periculoasă, după 20 de ore

Ana Anitoiu, Dragos Ștefănescu 19.06.2021, 22:19
Salvatorii au ajuns la cei 12 muncitori izolați de viitură, în Vrancea. Cum au fost scoși din zona periculoasă, după 20 de ore

Salvatorii au ajuns la cei 12 muncitori care au fost izolați vineri din cauza viiturii, în localitatea Nereju din județul Vrancea, după ce sâmbătă a fost reluată operațiunea de salvare. Printre primii evacuați se numără un minor în vârstă de 16 ani. Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a avut o videoconferință cu prefecții în care a atras atenția că nimeni nu trebuie să își ia concediu în perioada următoare, astfel încât toată lumea să fie pregătită pentru eventuale intervenții necesare.

Toate cele 12 persoane izolate de viitură au fost salvate

Update: Toate cele 12 persoane care au fost izolate din cauza viiturii în pădure, în localitatea Nereju din județul Vrancea, au fost salvate sâmbătă după-amiază, după aproape 20 de ore, prin intermediul unui sistem de tip tiroliană.

”Azi-noapte n-am închis un ochi. Dacă mă pun aici pe jos, aici dorm. Am venit din pădure, n-am avut timp să trecem apa, ne-a luat puntea, ne-a fost frică să mai trecem, am intrat până aici în apă și ne-am întors înapoi. Care nu se sperie de moarte?”, a spus unul dintre muncitori la Digi24.

Cum au reușit salvatorii să ajungă la cei 12 muncitori izolați din cauza viiturii

Pentru salvarea muncitorilor izolați din cauza viiturii au fost mobilizați pompieri, salvamontiști, jandarmi, dar și voluntari. Prin intermediul unui sistem provizoriu tip tiroliană, un salvamontist a reușit să ajungă la acele persoane. Au fost evacuați mai întâi un minor în vârstă de 16 ani și o femeie în vârstă de 60 de ani. În total, șase oameni au fost aduși la mal în siguranță, după cum a anunțat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

„A şasea persoană a fost evacuată şi dusă în siguranţă la mal. Mai sunt şase persoane de evacuat înainte să se facă noapte şi să fie mai greu. Sperăm ca în 1-2 ore să scoatem şi celelalte persoane cu ajutorul salvamontiştilor, pompierilor şi jandarmilor”, a spus Raed Arafat.

Salvatorii au ajuns la cei 12 muncitori izolati de viitura, in Vrancea
Raed Arafat

De ce nu au fost salvați mai devreme cei 12 muncitori izolați de viitură

Raed Arafat a participat sâmbătă la o videoconferință a premierului Florin Cîțu cu prefecții și a explicat de ce nu au putut fi salvați oamenii mai devreme. Muncitorii au fost surprinși de viitura de pe râul Zăbala în timp ce lucrau și s-au refugiat într-un vagon remorcă.

„În cursul nopţii s-a încercat salvarea lor, nu s-a reuşit, riscam să îi pierdem în timpul salvării, astăzi s-au reluat operaţiunile. Am mobilizat o echipă suplimentară Salvamont din Covasna. Avem acolo din Vrancea o echipă de la Salvamont, plus ISU din Vrancea. A mai fost astăzi o tentativă care din nou a eşuat pentru că nu s-a putut fixa tiroliana. La acest moment, legătura cu ei există, problema e că e o zonă cu acces greu, nu se poate intra decât cu maşini de teren sau pe jos în zonă. Pe cale aeriană s-au făcut mai multe evaluări, nu putem intra în zonă, să îi scoatem cu troliu. E o zonă montană şi elicopterele nu pot intra, plus ploile care sunt. Vom încerca să îi salvăm până la finalul zilei”, a spus Raed Arafat.

Florin Cîțu, solicitare către prefecți: „Nu ne luăm concediu”

În cadrul videoconferinței cu prefecții ce a avut loc sâmbătă, prim-ministrul României le-a cerut acestora să fie gata să intervină în orice moment, în contextul ploilor ce au afectat mai multe judeţe din ţară, în ultima perioadă. La discuții au participat și ministrul de Interne, Lucian Bode, şi ministrul Mediului, Tanczos Barna. Vezi AICI cum a înotat un bucureștean pe Calea Văcărești!

“Este o situaţie dificilă, toată lumea trebuie să fie pregătită, nu ştim exact şi vom afla ce se va întâmpla în perioada următoare, dar aş vrea să fim precauţi, să ne pregătim pentru cele mai dificile situaţii şi toată lumea rămâne în contact, nimeni nu pleacă nicăieri, nu ne luăm concediu, nu ne luăm liber zilele acestea, suntem toţi pregătiţi să intervenim în orice moment”, a spus Florin Cîțu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...