Salată franțuzească de vinete. Așa o prepară bucătarii la Paris

Ana Anitoiu 01.09.2022, 17:19
Salată franțuzească de vinete. Așa o prepară bucătarii la Paris

Salată franțuzească de vinete diferă față de cea românească, ce se pregătește cu mai puține ingrediente. Bucătarii de la Paris folosesc câteva trucuri pentru a-i da acestui preparat ceva mai multă savoare. Totuși, rețeta este la fel de simplă și ieftină ca cea populară în România.

Ingrediente

Trucurile bucătarilor de la Paris, atunci când pregătesc salată de vinete, se referă la folosirea unor ingrediente pe care românii nu obișnuiesc să le adauge în acest preparat. Ingredientele necesare pentru salata franțuzească de vinete sunt următoarele:

  • Două vinete de mărime medie
  • Câțiva căței de usturoi
  • Câteva rămurele de rozmarin proaspăt sau uscat
  • Câteva rămurele de cimbrișor sau cimbru proaspăt
  • Ulei de măsline
  • Frunze de pătrunjel și – sau coriandru verde, după preferință
  • Suc de lămâie, după gust
  • 75 de mililitri de smântână sau smântână neîndulcită pentru frișcă, bătută, sau mai multă ori mai puțină, după gust
  • Sare
  • Piper
  • Ciuperci coapte sau felii de ardei gras sau de roșii ori de pâine prăjită, pentru servit
Salata frantuzeasca de vinete
Salata de vinete

Mod de preparare

Mai întâi, se spală vinetele și se taie în două, pe lungime. Se crestează miezul în zig-zag, formând romburi adânci. Apoi, se freacă cu un cățel de usturoi, pentru aromă. În miezul unei jumătăți de vânătă se pun câteva ace de rozmarin, iar în cealaltă, rămurele de cimbrișor.

Se stropesc vinetele cu ulei de măsline și se presară sare peste ele. Se lasă câteva felii de usturoi pe fiecare jumătate de vânătă. Se procedează la fel cu ambele vinete.

Apoi, se întinde o folie de aluminiu și se pun vinetele lipind jumătățile între ele cu grijă, astfel încât rozmarinul, cimbrișorul și usturoiul să rămână înăuntru. Se rulează și se strânge bine folia peste fiecare vânătă. Se dau la cuptorul încins la 200 de grade Celsius, pentru aproximativ 50 de minute.

Apoi, se desface folia de aluminiu și se scoate miezul fierbinte al vinetelor cu o lingură. Se aruncă ierburile aromatice și coaja. Se toacă foarte bine miezul fierbinte împreună cu usturoiul copt, astfel încât să se combine aromele.

Într-o tigaie, se încing două linguri de ulei de măsline, se pun vinetele coapte și tocate și se călesc la foc mic pentru aproximativ 3 – 4 minute sau până când scade zeama, amestecând tot timpul.

Se adaugă imediat pătrunjelul verde tocat mărunt și – sau puțin coriandru, sucul de lămâie, după gust, și se potrivește de sare și piper. Atenție! Piperul este foarte important, deoarece potențează toate aromele din preparat.

Cât vinetele sunt calde, dar nu fierbinți, se adaugă smântâna treptat, câte o lingură, amestecând încontinuu. Se poate pune mai multă sau mai puțină smântână, după gust. În final, salata va fi cremoasă și va avea o culoare foarte deschisă.

În cazul în care se folosește smântână pentru frișcă, aceasta se bate mai întâi și abia apoi se adaugă în compoziția de vinete.

Salata de vinete după rețeta franțuzească se servește după ce se răcește. Se pot coace câteva ciuperci pentru a fi servite lângă ele. Preparatul poate fi servit și pe felii de ardei sau roșii sau pe pâine prăjită.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...
Recomandări