Salata de vinete cu roşii şi usturoi care te va cuceri imediat. Reţeta face furori în acest sezon

Iancu Andreea 12.07.2021, 11:30
Salata de vinete cu roşii şi usturoi care te va cuceri imediat. Reţeta face furori în acest sezon

În special vara, salata de vinete cu roșii reprezintă una dintre preferatele românilor, despre care însă puțini cunosc faptul că este cu mult mai savuroasă dacă se adaugă și usturoi. Rețeta este una extrem de simplă, poate fi pregătită cu ușurință, chiar și fără a petrece ore în șir pentru coacerea pe plită sau pe aragaz. Gustul este unul desăvârșit, iar modul de preparare te va determina să alegi să pregătești mai des salata de vinete cu roșii și usturoi.

Rețeta pentru salata de vinete cu roșii și usturoi. Care sunt ingredientele de care ai nevoie

Sezonul cald aduce parfumul vinetelor coapte în gospodăriile românilor, care se delectează cu preparatul delicios. Deși rețeta este uneori considerată una dificilă, dat fiind faptul că este necesară coacerea legumelor pe plită, proces anevoios pentru unele gospodine, salata de vinete cu roșii este în continuare printre preparatele preferate pe timpul verii.

Chiar dacă varianta cea mai frecvent pregătită este cea cu ceapă, salata de vinete cu roșii va fi cu mult mai savuroasă dacă adaugi și usturoi. Iată în rândurile ce urmează o rețetă ușor de realizat, care te scapă de bătăile de cap privind coacerea vinetelor.

Ingrediente

  • aproximativ 850 de grame de vinete
  • 600 de grame de roșii coapte
  • 2-3 căței de usturoi zdrobiți
  • 1-2 ardei iuți roșii sau verzi (se pot înlocui cu un ardei gras roșu)
  • 1 legătură de pătrunjel verde tocat
  • 80 de ml. de ulei de măsline extravirgin
  • zeama de la ½ de lămâie
  • sare și piper după gust
Cum prepari salata de vinete cu roșii și usturoi
Rețeta pentru salata de vinete cu roșii și usturoi

Modul de preparare

Pentru început este nevoie să pregătești vinetele pentru salată. Astfel, spală bine vinetele și apoi decojește-le, lăsând totuși câte o fâșie de coajă, din loc în loc. Pregătește separat un castron încăpător, în care adaugi 3 litri de apă rece, zeama de la ½ de lămâie și o linguriță de sare. După ce amesteci bine conținutul pentru a dizolva sarea, adaugă vinetele.

Ulterior, presează vinetele cu ajutorul unei farfurii, astfel încât acestea să nu se ridice la suprafața lichidului, ci să rămână în saramură timp de aproximativ o jumătate de oră. Pe parcurs, asigură-te că le întorci de câteva ori. Procesul este necesar pentru a extrage lichidul amărui din vinete cu ajutorul sării, în timp ce zeama de lămâie previne oxidarea legumelor. După ce scoatem vinetele din saramură, acestea se presează și se șterg cu un prosop de hârtie.

În timpul în care vinetele stau în soluție, se pot pregăti roșiile. Pentru aceasta se va pune pe foc o oală mare, cu apă. Atunci când apa fierbe, se pun roșiile la opărit timp de un minut, după ce au fost crestate superficial în prealabil. Acestea se scot după un minut și se pun într-un bol cu apă rece, astfel încât pielița să se desprindă cu ușurință. Roșiile decojite se taie cubulețe, încercând să se elimine totuși semințele, și se lasă la scurs într-o sită.

Cum pregătești vinetele pentru salată, fără coacere pe plită

Pentru că procesul de coacere a vinetelor este unul anevoios pentru gospodine, poți încerca să le gătești la cuptor. Acesta trebuie fixat la 180 de grade Celsius, în timp ce vinetele se taie în cuburi și se aștern într-o tavă de cuptor, pe care o acoperi cu hârtie de copt. Vinetele se vor stropi cu ulei de măsline și vom adăuga sare deasupra înainte de a le pune la cuptor. Acestea vor sta în cuptor timp de 25 de minute, verificând momentul în care cubulețele vor putea fi zdrobite cu furculița cu ușurință.

După coacere, vinetele se lasă la răcit și se transferă apoi într-un castron încăpător. Se adaugă usturoiul zdrobit, roșiile scurse de zeamă și pătrunjelul tocat, alături de ardeiul iute sau gras. Salata de vinete cu roșii și usturoi se asezonează cu sare și piper după gust și se lasă puțin timp la frigider pentru a se odihni și a lăsa aromele să se întrepătrundă. La final, bucurați-vă de o savoare cu totul specială.

Urmăriți Impact.ro și pe