Salată de vinete ca la mama acasă. Secretul reţetei, dezvăluit de gospodine

Iancu Andreea 17.05.2022, 09:23
Salată de vinete ca la mama acasă. Secretul reţetei, dezvăluit de gospodine

Sezonul cald ne îmbie la preparate delicioase, de vară, dintre care nu poate lipsi o salată de vinete generoasă, alături de pâine proaspătă și roșii rumenite de soare. Însă puține gospodine se încumetă să pregătească acest aperitiv delicios pentru că necesită oarecare atenție. Poți apela însă la un secret simplu, care face salata de vinete savuroasă, la fel ca cea din copilărie.

Ingredientul secret pe care trebuie să îl conțină salata de vinete

De cum încep să apară vinetele în piețe, gospodinele din oraș se întrec în rețete delicioase, întregul cartier fiind cuprins de parfumul de vinete coapte. Dacă punerea lor pe flacără și coacerea fiecăreia în parte este destul de simplă, unele dintre gospodinele neinițiate se împotmolesc atunci când trebuie să prepare salata. Dacă nu respecți unele reguli, salata de vinete poate deveni amară sau grețoasă.

Există însă soluții pentru a preveni pierderea aromei de vânătă coaptă. După ce cureți bine vinetele și le toci mărunt sau le transformi într-o cremă aerată cu ajutorul unui blender, apelează la puțină zeamă de lămâie, pe care o poți adăuga alături de sare, astfel încât vinetele să nu mai fie grețoase la final. Totodată, uleiul după gust și ceapa mărunțită vor conferi o aromă specială salatei de vinete.

Cum pregătești o salată de vinete delicioasă
Cum pregătești o salată de vinete delicioasă
foto – www.thebossykitchen.com

Rețetă salată de vinete

Ingrediente:

  • 2 vinete
  • ulei de floarea soarelui
  • 1 ceapă
  • zeamă de lămâie
  • sare

Mod de preparare:

Începe prin a coace vinetele pe aragaz, direct pe flacără sau, în cazul în care plita nu o permite, acestea se pot așeza pe un grătar. Acestea trebuie rumenite bine pe fiecare parte, având grijă să le întorci constant. După ce coaja este bine pătrunsă, aceasta trebuie să fie curățată cu grijă. Un truc simplu pentru a elimina coaja arsă cât mai ușor este să păstrezi un castron cu apă rece în care să înmoi degetele din când în când. Este esențial de reținut că vinetele trebuie decojite cât sunt fierbinți.

Se taie apoi coada vinetelor și se scot unele semințe pentru ca apoi să se lase la scurs într-o sită de plastic timp de aproximativ 2 ore. Este foarte important ca vinetele să fie bine scurse înainte de prepararea salatei, zeama făcându-le amare. După ce s-au scurs bine, se poate folosi un blender sau un bătător clasic din lemn pentru a mărunți bine de tot vinetele, până se obține o pastă.

Ulterior, se trece la pregătirea salatei propriu-zise. Se folosește un castron în care adăugăm 2 lingurițe de sare și puțină zeamă de lămâie, în funcție de gust. Apoi, se adaugă uleiul, puțin câte puțin, la fel ca în cazul maionezei, și se amestecă treptat. Cantitatea de ulei depinde de preferințele fiecăruia, însă vei observa că vinetele își schimbă culoarea și își măresc volumul. La final se adaugă ceapa tocată fin și se gustă de sare. Acestea se pot servi și alături de câteva linguri de maioneză, pe o felie de pâine proaspătă, cu roșii sau salată de ardei copți. Sunt delicioase oricum în orice variantă.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...