Salariul minim pe economie, majorat semnificativ în perioada următoare. „Este o prioritate zero”

Iancu Andreea 16.09.2021, 20:35
Salariul minim pe economie, majorat semnificativ în perioada următoare. „Este o prioritate zero”

Vin vești bune privind salariul minim pe economie, care ar putea să fie majorat semnificativ în perioada următoare. Anunțul a fost făcut chiar de către Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan. Ideea unei creșteri a valorii salariului minim a fost în asentimentul patronatelor, sindicatelor, dar și al instituțiilor statului. În acest context, românii care încasează un astfel de venit s-ar putea aștepta la o majorare salarială în perioada următoare, după cum a precizat ministrul Raluca Turcan.

Salariul minim pe economie ar putea fi majorat foarte curând

Joi, 16 septembrie, Ministrul Muncii Raluca Turcan a participat la o conferinţă internaţională de lansare a unui proiect transfrontalier, organizată de AJOFM Bihor, ocazie cu care a făcut câteva declarații importante cu privire la inițiativa de creștere a veniturilor minime încasate de către unii dintre cetățeni. Astfel, oficialul român a anunțat că salariul minim pe economie ar putea fi majorat de la începutul anului viitor, ca urmare a unei discuții cu reprezentanții instituțiilor implicate în această decizie.

Potrivit Ralucăi Turcan, salariul minim reprezintă o prioritate pentru Guvern, astfel că acesta ar urma să fie majorat începând cu 2022. Totodată, ministrul a punctat faptul că se dorește ca valoarea acestui venit minim să crească în mod semnificativ, mai cu seamă în contextul în care prețurile au crescut și el considerabil.

Salariul minim este o prioritate zero pentru Guvern şi un mare pas înainte comparativ cu modul în care s-au comportat alte guverne până acum. De obicei, majorarea salariului minim intră în vigoare la începutul anului viitor. De la 1 ianuarie, în mod normal, trebuie să avem o majorare a salariului minim. Eu mă gândesc la o majorare semnificativă a salariului minim întrucât creşterile de preţuri sunt mult peste ce s-a întâmplat în România în ultima perioadă, a declarat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

Salariul minim pe economie ar urma să fie majorat foarte curând
Raluca Turcan, Ministrul Muncii

Salariul minim, factor care favorizează plecarea românilor din țară

Ministrul Turcan a precizat faptul că problemele de pe piața muncii au la bază și valoarea mult prea mică a salariului minim în România. Nivelul actual nu acoperă cheltuielile traiului angajaților români, astfel că mulți dintre aceștia ajung să plece din țară în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit. Astfel, atât Ministerul Muncii, cât și patronatele și Prim-ministrul României au ajuns la concluzia că salariul minim pe economie trebuie să crească. Toate instituțiile implicate au stabilit ca până la finalul lunii octombrie să ajungă la o negociere privind nivelul de creștere al veniturilor minime.

De asemenea, potrivit declarației ministrului, Guvernul își dorește să se axeze pe direcții precum educație bazată pe calificări și competențe pentru a întări învățământul profesional dual, pe calificare și formare profesională, care să fie adaptate la nevoile din piața muncii, dar și pe digitalizarea şi flexibilizarea relaţiilor de muncă.

Sunt probabil cel mai pro ministru pentru creşterea salariului minim în România. Românii noştri aleg să plece în străinătate din cauza salariului şi datorită serviciilor de care beneficiază în alte ţări. Nu mai putem accepta şi duce cu toţii, ca societate, acest nivel al salariului minim. Pentru prima dată, într-un guvern, într-un mandat de opt luni, la aceeaşi masă, patronate, sindicate, instituţii ale statului, am reuşit să agreăm că salariul minim trebuie să crească, că această creştere trebuie să fie făcută predictibil şi cât mai repede astfel încât mediul economic să poată să-şi pregătească activitatea pe anul următor şi, de asemenea, să nu fie făcută subiectiv, la presiunea diferiţilor factori, ci ancorată în nişte indicatori economici astfel încât şi în anii următori să putem evalua cum va evolua salariu minim, a mai spus ministrul Muncii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...