Salariul incredibil pe care îl avea arhitectul-șef al Bucureștiului. Nicușor Dan l-a dat afară pe loc

Iancu Andreea 03.10.2020, 14:03
Salariul incredibil pe care îl avea arhitectul-șef al Bucureștiului. Nicușor Dan l-a dat afară pe loc

Nicușor Dan, noul primar al Bucureștiului, urmează să ia o decizie radicală în privința unora dintre angajații Primăriei Generale. Edilul a anunțat că îl va demite pe arhitectul-șef al Bucureștiului pentru modul în care și-a îndeplinit atribuțiile până acum. Se pare că acesta încasa și un salariu incredibil.

Ce salariu câștiga arhitectul-șef al Bucureștiului

Noul primar al Capitalei se pregătește să facă ordine în rândul angajaților Primăriei. Nicușor Dan a vorbit despre demiterea unor directori, printre care se numără Iordache, șeful Direcției Juridice, dar și Ștefan Dumitrașcu, arhitectul-șef al Bucureștiului. Acesta din urmă ar fi responsabil pentru sute de autorizații semnate haotic.

“Unii directori vor zbura din prima. Cum e şeful Direcţiei Juridice, Iordache, care are vreo 20 de ani de când e în primărie. Și Ştefan Dumitraşcu, arhitectul-șef. Legea Administraţiei Publice spune că trebuie să faci o comisie care evaluează performanţa acestor oameni și dispune sancţiuni.

Dacă vorbim de Iordache care a semnat în calitate de director al Direcţiei Juridice sute de acte ilegale, e suficient ca un director al Direcţiei Juridice să plece din primărie. La fel şi arhitectul-şef, care a semnat sute de autorizaţii anulate apoi”, a declarat Nicuşor Dan, pentru TVR 1.

De altfel, Ștefan Dumitrașcu a lucrat o perioadă ca arhitect-șef la primăria sectorului 3, unde primar este Robert Negoiță. În anul 2017, Dumitrașcu avea un salariu de 68.000 de lei pe an, însumând 5.600 de lei pe lună. Totuși, postul de arhitect-șef al Bucureștiului i-a crescut veniturile. Conform newsweek.ro, Ștefan Dumitrașcu câștigă 18.148 de lei pe lună. De asemenea, bărbatul primește și un spor pentru condiții vătămătoare de 2.319 lei. Astfel, întregul venit pe lună se ridică la 4.170 de euro.

Potrivit sursei citate, sporurile pentru condiții vătămătoare sunt acordat angajaților de la stat, cât și de la privat. Printre condițiile de muncă vătămătoare se numără: existența prafului în birou, a germenilor sau timpul petrecut în fața calculatorului.

Nicușor Dan anunță schimbări majore în cadrul Primăriei Capitalei
Nicușor Dan anunță schimbări majore în cadrul Primăriei Capitalei

Ce alte măsuri urmează să ia Nicușor Dan, în mandatul de primar

Edilul Bucureștiului a anunțat că își va concentra activitatea pe zonele care necesită măsuri urgente. Astfel, din bugetul Primăriei Capitalei nu se vor mai acorda bani pentru organizarea Târgurilor de Crăciun sau Paști. Pe de altă parte, Nicușor Dan argumentează această decizie în contextul în care România și implicit Bucureștiul, se află într-o situație dificilă din punct de vedere economic.

“Dacă ai doi copii la şcoală şi nu-ţi ajung banii, nu te duci în vacanţă în Dubai. Cam asta e ce trebuie să facem. Suntem într-o situaţie economică dificilă şi trebuie să direcţionăm banii acolo unde sunt urgenţele. E posibil să avem târguri private. Dar să alocăm bani din partea Primăriei pentru astfel de evenimente, foarte puţin probabil. (…) Trebuie să ducem banii către chestiuni esenţiale”, a spus Nicușor Dan, potrivit Agerpres.

De asemenea, un alt proiect, inițiat de către fostul primar, Gabriela Firea, va fi anulat. Programul prin care donatorii de plasmă, care s-au vindecat de Covid-19, primeau vouchere de 1000 de euro, va fi scos.

“Acele proiecte care sunt ilegale vor înceta. Proiectul privind stimulentul pentru donarea de plasmă este ilegal, pentru că şi în România, şi în Uniunea Europeană, să-i stimulezi financiar pe cei care donează sânge este ilegal. De ce este această politică? Pentru că încurajezi astfel oameni care nu sunt neapărat sinceri şi pot să-i pună în pericol pe cei cărora le donează sânge. Din acest motiv, acest program va fi stopat şi bineînţeles vom încerca să stimulăm oamenii să doneze gratuit sânge, plasmă pentru vindecarea altor oameni”, a mai adăugat Primarul Capitalei.