Salariile românilor au crescut în pandemie. Cifrele sunt cu adevărat surprinzătoare

Elena Avramescu 11.08.2020, 15:53
Salariile românilor au crescut în pandemie. Cifrele sunt cu adevărat surprinzătoare

Conform datelor publicate de Institutului Naţional de Statistică (INS), salariul mediu net a ajuns la 3.298 lei, în luna iunie, fiind în creştere faţă de luna precedentă cu 119 lei (+3,7%).

Salariile românilor au crescut în pandemie

În acest sens, cele mai mari valori ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice, ajungându-se la salarii de 7.540 lei.

Categoria include analiștii programatori, programatorii, inginerii de software, dezvoltatorii de aplicații și web designeri. La polul opus, cele mai mici salarii se câștigă în hoteluri şi restaurante, respectiv 1.773 lei.

Salariile românilor au crescut în pandemie
Salariile românilor au crescut în pandemie

Cifrele sunt cu adevărat surprinzătoare

„În luna iunie 2020, în activităţile din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a reluării activităţii anumitor agenţi economici după introducerea măsurilor de relaxare, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte) ori a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, al 13-lea salariu ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare)„, a declarat INS, potrivit incont.stirileprotv.ro.

În luna iulie, comparativ cu luna iunie, câştigul salarial mediu nominal a crescut cu un procent de 5%. Astfel că indicele câştigului salarial real a fost 102,4% pentru luna iunie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Mai mult, se pare că cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat in felul următor: cu 27,2% în hoteluri şi restaurante, după ce s-a reluat activitatea după introducerea măsurilor de relaxare și între 12,5% şi 18% în fabricarea de mobilă, activităţi de editare, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, potrivit sursei citate.

De reținut că scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna mai 2020 au fost cauzate de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...