Salariile bugetarilor, înghețate și în 2022. Explicația premierului Florin Cîțu

Ioana Bucur 11.03.2021, 18:48
Salariile bugetarilor, înghețate și în 2022. Explicația premierului Florin Cîțu

„Reforma așa începe”. Din păcate, veștile sunt proaste pentru mulți angajați din România. Salariile bugetarilor, înghețate și în 2022. Care este explicația premierului Florin Cîțu.

Salariile bugetarilor, înghețate și în 2022

Reforma în sectorul public a început „prin stoparea creşterii anvelopei salariale şi forţând reforma în interiorul sistemului”. Măsura, pe care premierul a numit-o nepopulară, se pare că urmează să fie menținută și anul viitor. Salariile bugetarilor, înghețate și în 2022, a dat de înțeles Florin Cîțu, la o conferință de profil.

„Este adevărat, şi de aceea am luat aceste măsuri anul acesta, o măsură nepopulară de a menţine anvelopa salarială la nivelul anului trecut, iar anvelopa salarială rămâne şi anul viitor, creşte foarte puţin, la acelaşi nivel. Reforma aşa începe, prin stoparea creşterii anvelopei salariale şi forţând reforma în interiorul sistemului. Ştiu foarte bine ce spuneţi, că e competiţie neloială din partea statului. Şi e nu numai pe salarizare, este şi modul în care statul lucrează cu sectorul privat, în momentul în care statul controlează sectorul privat şi aşa mai departe, sunt multe probleme aici şi de asta e nevoie şi de transparentizare, dar şi de un mod mai eficient al statului pe care-l vom face prin digitalizare. Eu nu cred că a schimba oameni, a pune un om nou pe un proiect pe care-l avem de ani de zile va rezolva problema. Nu, digitalizarea este sau transformarea digitală a statului este cel mai obiectiv mod de a face un stat suplu, eficient, cu care să lucrezi ok”, a afirmat Florin Cîţu, potrivit Agepres.

Premierul a mai dezvăluit că statul, în sine, este o piedică în dezvoltarea economică.

„Este o frână în dezvoltarea economiei, cu toate arieratele şi cu toate problemele pe care le are. Şi am început şi veţi vedea că anul acesta începem uşor. (…) Avem 30 de ani de socialism cu faţă umană, asta a fost problema României, de acolo ni se trage problema, de la Iliescu şi de la proprietatea privată care e ‘un moft’, avem două probleme mari. Într-un stat în care piaţa îşi alege campionii, proprietatea privată e sfântă şi de aici pornim şi în direcţia asta mergem, eu acolo vreau să ajung. Deci, campionii sunt aleşi de piaţă, nu de stat”, a declarat Cîţu.

Premierul Florin Cîțu îi avertizează pe miniştri
Premierul Florin Cîțu

Florin Cîțu a mai spus că, în afara înghețării salariilor bugetarilor, sunt pregătite și reforme în companiile de stat. Cele care înregistrează pierderi nu vor mai primi subvenții până când vor prezenta programe de restructurare ce arată clar că ar putea trece pe profit.

„Sunt mai multe lucruri, dar de aici începem, în ceea ce priveşte salarizarea de aici începem cu blocarea creşterii salariilor, cu o nouă lege a salarizării”, a declarat Cîţu.

„România a trecut prin această criză mai bine decât se aştepta oricine”

În urmă cu câteva ore, premierul anunța că România a trecut prin această criză, ce încă nu a ajuns aproape de final, mai bine decât s-ar fi așteptat oricine, iar asta s-a întâmplat, spune el, datorită faptului că autoritățile nu au întârziat când a venit vorba de luat măsuri.

„Dacă ne uităm la cifre versus percepţie, România a trecut prin această criză, care continuă, nu s-a terminat, mai bine decât se aşteptau oricine, decât estimările noastre, decât estimările oricui şi asta datorită faptului că a fost un mix. Măsurile au venit la timp, dar în acelaşi timp şi în economie şi prin intermediul băncilor s-au dus foarte bine aceste măsuri, dar şi reacţia ecomomiei a fost bună, a fost un mix de lucruri”, a declarat Florin Cîţu, la dezbaterea cu tema ”Recuperarea post-pandemie şi drumul spre o nouă economie”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...