Salarii uriașe în Parlament. Cine sunt politicienii care vor încasa zeci de mii de lei lunar

Raluca Juncu 25.06.2020, 11:41

Deputații și senatorii au votat miercuri liderii care vor ocupa poziții în instituții cheie precum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Liderii acestor instituții vor încasa salarii lunare uriașe.

Cine sunt șefii ASF și ANRE și ce salarii încasează

Parlamentarii s-au reunit miercuri pentru a vota numirile în funcții pentru ASF, ANRE și Consiliul Fiscal. Membrii Consiliului ASF sunt numiți de Parlament, în ședința comună a celor două Camere, la propunerea comună a Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital și a Comisiei economice, industrie și servicii din Senat și, respectiv, a Comisiei buget, finanțe și bănci și a Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaților.

Nicu Marcu, noul președinte al ASF. Foto: cdep.ro
Nicu Marcu, noul președinte al ASF. Foto: cdep.ro

Astfel, cu un salariu de 68.000 lei, adică peste 14.000 de euro, Nicu Marcu a fost numit în fruntea instituției, un personaj considerat apropiat al președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, notează Digi24. Noul președinte al ASF este susținut de PSD, dar și de Pro România. Nicu Marcu a fost deputat de Bacău din partea PNL până în iulie 2014, dată după care a devenit parlamentar independent, potrivit datelor de pe site-ul Camerei Deputaților.

Pentru funcția de vicepreședinte al ANRE a fost votat ieri, în Parlament, Mircea Man, susținut de liberali, al cărui salariu lunar ajunge la aproximativ 45.000 lei. Noul lider de la ANRE a fost membru în Camera Deputaților în perioada 2012-2016, din partea PDL.

Alte numiri în ședința din Parlament

Parlamentul a mai votat numirea a doi membri în Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, în persoana lui Marian Neacşu și Valeriu Steriu. Aceștia din urmă vor încasa lunar, un salariu de aproximativ 23.000 de lei fiecare.

De asemenea, tot în cea mai recentă ședință din Parlament, legislativul a aprobat și propunerile pentru Consiliul Legislativ. Toni Greblă, fostul judecător al Curții Constituționale și Mariana Moț, fost secretar de stat în Ministerul Justiției au fost propunerile venite din partea social-democraților. Cei doi au făcut parte anterior din Guvernul Dăncilă.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe