Salarii mai mici, program de lucru de patru zile pe săptămână. Salariații care vor suferi de pe urmă schimbărilor

Nicu Stan 29.09.2021, 18:01
Salarii mai mici, program de lucru de patru zile pe săptămână. Salariații care vor suferi de pe urmă schimbărilor

Salarii mai mici și program de lucru de patru zile pe săptămână. Care sunt salariații care vor suferi de pe urma acestor schimbări, vedeți în articolul de mai jos.

S-a făcut săptămâna de lucru de 4 zile. Ce angajați din România vor munci mai puțin

Angajaților unei companii din România li se va face săptămâna de lucru de 4 zile, însă li se va tăia din salarii 20%. Este vorba de salariații Metrorex care vor avea un program de lucru de doar patru zile, în loc de cinci, dar și salarii mai mici cu 20%.

Programul de lucru al angajaţilor de la Metrorex ar urma să fie redus de la cinci la patru zile, măsura urmând să intre în vigoare de la 1 octombrie, conform unei propuneri pe care a înaintat-o directorul general Ştefan Paraschiv la negocierile cu Sindicatul (USLM).

Salariatii de la Metrorex vor munci mai putin si vor lua mai putini bani
Salariatii de la Metrorex vor munci mai putin si vor lua mai putini bani

Ce se întâmplă cu fondul de salarii de la Metrorex

De asemenea, reducerea programului de lucru, implicit a salariilor cu 20%, ar fi din cauza fondului de salarii, care ar mai ajunge doar până în luna octombrie.

Mișcșorarea salariilor nu se va aplica șefilor de la metrou: director general, director de specialitate, şef serviciu, şef birou sau consilier al directorului general.

Propunerea Metrorex

”Începând cu data de 1.10.2021 […] tot personalul Metrorex va avea program de lucru redus de la 5 la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, măsură care se aplică până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului de lucru.

Pe perioada reducerii programului de lucru, de la 5 la 4 zile pe săptămână, durata zilei de lucru va fi de 8 respectiv 7 ore pe zi, conform funcţiei şi locului de desfăşurare a activităţii fiecărui salariat în parte”, se arată în propunerea conducerii Metrorex către Sindicat.

Câți salariați are Metrorex

Din 5.678 de persoane salariate de la Metrou, 4.533, ceea ce înseamnă 80% au salariu net de peste 5.000 de lei, iar aproximativ 1.478, adică 26% dintre angajați, iau în mână peste 7.260 de lei (aproximativ 1.500 de euro), potrivit HotNews.ro.

De asemenea, directorii și mai mulți șefi de serviciu au salarii nete de peste 10-11.000 de lei, cel mai mare salariu fiind de 14.641 de lei pentru un post de șef serviciu. Directorii au salarii nete de 12.945 de lei.

Angajații primesc și spor de tunel de 20%

În plus, toți angajații primesc un ”spor de tunel” de circa 20% agreat prin contractul colectiv de muncă.

Alte posturi de șef de serviciu au salarii nete de aproximativ 10.000 de lei, iar alți șefi de birou primesc în mână peste 8.500 de lei pe lună.

Urmăriți Impact.ro și pe