Salarii mai mari pentru bugetari, majorări fără precedent: ”există o demotivare a personalului”

Gabriel Peneș 15.03.2023, 10:45
Salarii mai mari pentru bugetari, majorări fără precedent: ”există o demotivare a personalului”

În lupta cu inflația și creșterea valorii facturilor, se pare că cel mai bine pot rezista bugetarii, ale căror salarii beneficiază periodic de majorări și alte sporuri. O inițiativă legislativă ce a fost deja votată în Senat, așteaptă și aprobarea Camerei Deputaților, ea urmărind creșterea substanțială a veniturilor unor anumite categorii de angajați la stat.

Salarii mai mari pentru bugetari, majorări fără precedent

În șirul destul de lung al majorărilor salariale destinate bugetarilor, se numără și o nouă inițiativă legislativă ce vizează sporirea veniturilor unor anumite categorii de angajați la stat, mai precis în sectorul sanitar.

Astfel, angajații din spitale, secții sau compartimente în care se tratează boli infecțioase vor putea primi sporul pentru condiții deosebit de periculoase, dacă un proiect legislativ ce a primit luni votul senatorilor va ajunge să se aplice.

Practic, proiectul legislativ ce urmează să ajungă în Camera Deputaților pentru dezbatere și vot final vizează modificarea Legii-cadru 153/2017 referitoare la salarizarea personalului plătit din fondurile publice, dar și actualizarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Printre alte prevederi incluse în proiectul legislativ, se dorește ca “personalul din unități, secții și compartimente de boli infecțioase” va putea beneficia de sporul pentru condiții deosebit de periculoase. Cuantumul sporului este de până la 85% din salariul de bază, conform unui amendament introdus la Senat.

Salarii mai mari pentru bugetari, majorări fără precedent: ”există o demotivare a personalului”
Conform unui proiect de lege, angajații din spitale, secții sau compartimente în care se tratează boli infecțioase vor putea primi sporul pentru muncă în condiții deosebit de periculoase

”Există o demotivare a personalului”

Principalul motiv pentru majorarea salariilor la bugetari are legătură cu faptul că “la nivelul întregului sistem de sănătate există o demotivare a personalului contractual încadrat în unități sanitare publice cu paturi, altul decât personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar, determinată atât de nivelul de salarizare, cât și de volumul și complexitatea activității, raportat la nivelul actual al salariilor”, se propune reglementarea unei modalități de majorare salarială pentru această categorie de lucrători, pe baza unor criterii ce vor fi stabilite prin ordin de Ministerul Sănătății (MS), conform avocatnet.ro.

Concret, salariile de bază ale personalului contractual încadrat în unități sanitare publice cu paturi, altul decât personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar vor fi stabilite, prin asimilare, la nivelul celor aferente funcțiilor contractuale din aparatul central al Ministerul Sănătății. Asimilarea funcțiilor și salariilor, dar și stabilirea noului nivel al drepturilor salariale se va face prin ordin al MS.

Pentru că aceeași situație se întâlnește și în cazul angajaților sistemului de asigurări sociale, respectiv demotivare generată de nivelul de salarizare, dar și de volumul mare de muncă, se propune, prin același proiect de lege, creșterea nivelului de salarizare și în cazul acestor angajați.

Stabilirea noului nivel de salarizare al personalului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și al caselor de asigurări se va face, potrivit proiectului legislativ, prin ordin al președintelui CNAS.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....