Salarii la Metrorex – cât câștigă un conductor, un mecanic, dar și șefii metroului bucureștean

Daria Petrescu 29.09.2020, 20:10
Salarii la Metrorex – cât câștigă un conductor, un mecanic, dar și șefii metroului bucureștean

Metroul este una dintre cele mai folosite sisteme de transport în comuni din țara noastră. Majoritatea românilor îl prefer pentru că este rapid lu astfel evită aglomerația și traficul din Capitală, mai ales la orele de vârf. Metroul a fost inaugurat de Nicolae Ceaușescu pe 19 decembrie 1979, iar de anul acesta avem metrou și în Drumul Taberei. Puțini sunt cei care știu ce salarii sunt la Metrorex. Iată cât câștigă un conductor, un mecanic, dar și șefii metroului bucureștean,

Cât câștigă un conductor, un mecanic, dar și șefii metroului bucureștean

Programul Metrorex începe la ora 05:00 și se încheie la ora 23:00. Ultimele trenuri de metrou pleacă la ora 23:00 din stațiile de capăt ale Liniilor de metrou. La stațiile Piață Unirii 1 și Piață Unirii 2 se așteaptă transferul călătorilor între Liniile de metrou M1, M3 și M2.

Sistemul  Metrorex este complet electrificat și consta în patru magistrale, unica statie fiind situata la suprafață fiind Berceni. În cazul în care vrei să te angajezi la Metrorex, trebuie să știi că salariile sunt destul de mari. Acestea sunt stabilite în funcție de atribuțiile fiecăruia. Cel mai mic salariu este cel al controlorului de acces, în jur de 2000 de lei lunar. La această sumă se adaugă tichetele de masa sau bonusurile.

Cât câștigă un mecanic la Metrorex

Un mecanic la Metrorex poate câștiga un salariu de 5000 de lei lunar, iar un technician telecomunicații are un salariu lunar de 5800 lei.  Când vine vorba despre șefii metroului bucureștean, lucrurile stau altfel. Aceștia pot avea un salariu pana aproape de 10.000 lei lunar.

Salariile au crescut începând cu 2019
Salariile au crescut începând cu 2019

Până în 2019, venitul mediu al unui angajat Metrorex era de 5.408 de lei net pe lună, conform datelor din bugetul de venituri si cheltuieli. Acestea au fost publicae pe site-ui instiututiei aflata in subordinea Ministerului Transporturilor.

Ale beneficii ale salariaților Metrorex

Salariații Metrorex au mai multe benefici pe lângă banii primiți lunar. Ei primesc tichete de masa, unul având valoarea de 20 de lei, pentru fiecare zi lucrată. Biletele  de odihnă și de tratament se decontează cu 75%. De asemenea, au parte de 50% din costul abonamentelor pe calea ferata si rutiera.  Se decontează a 99% din pretul cazarii la Hotelul Zamora din Busteni.

În 2019 au crescut salariile angajaților Metrorex

Începând cu 2019, cei aproape 4.600 de angajați ai companiei Metrorex au beneficiat de venituri mai mari. Asta după ce sindicaliștii au obținut în decembrie o majorare a salariilor cu 20% după ce au amenințat cu greva generală. Sindicatul ceruse inițial o majorare salarială de 42%. Însă, în cele din urmă au obținut jumătate din suma cerută.

Începând cu 5 decembrie, potrivit Metrorex, salariul mediu brut lunar în cadrul companiei a ajuns la circa 8.600 de lei . Suma include contribuțiile pe care fiecare salariat le plătește reprezentând cca 45% din salariu mediu brut. De asemenea, include și  sporurile aferente condițiilor specifice de muncă.

A fost inaugurat metroul din DRumul Taberei

Metroul Drumul Taberei a fost inaugurat marţi, 15 septembrie 2020. La eveniment au fost prezenţi preşedintele Kaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi Ministrul Transporturilor Lucian Bode. Magistrala 5 de metrou, Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei, a fost pusă în funcţiune pentru publicul călător.

 

Urmăriți Impact.ro și pe