Locuitorii unui sat ucrainean aflat la nord de capitală s-au sacrificat pentru a bloca invazia rușilor. Oamenii au salvat Kievul de la cucerire, chiar dacă au trebuit să-și distrugă locuințele pentru a reuși acest lucru. Au acționat chiar în cea de-a doua zi a războiului pe care l-a declanșat liderul rus Vladimir Putin.
Locuitorii satului Demydiv, situat la nord de Kiev, au fost de acord să-și vadă locuințele distruse, ca să blocheze intrarea rușilor în capitala țării. La două luni de atunci, oamenii trăiesc în condiții grele, dar nu-și regretă decizia, ci sunt mândri de hotărârea lor.
Mai exact, în cea de-a doua zi de la declanșarea războiului din Ucraina, locuitorii satului Demydiv au deschis un baraj din apropiere și au inundat localitatea și zonele din vecinătate, ca să-i oprească pe militarii lui Vladimir Putin.
După ce a fost deschis barajul, s-a format o mlaștină ce a făcut imposibilă trecerea tancurilor rusești. În acest fel, armata Ucrainei a câștigat timp pentru a consolida apărarea Kievului. Armata ucraineană a spus că decizia a fost una foarte importantă și că eforturile oamenilor au avut succes. Însă, ulterior, bombardamentele rusești au distrus barajul, astfel că acum sunt și mai dificile eforturile de drenare a zonei.
Oamenii s-au confruntat cu inundații severe, care dacă s-ar fi produs în alte circumstanțe ar fi fost considerate un dezastru. Chiar și în prezent, localnicii se deplasează cu bărci prin grădinile inundate. Unii dintre ei încearcă să revină la viața normală, dar alții sunt încă traumatizați, conform unui oficial local, Oleksandr Melnichenko.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Cazul satului Demydiv nu este unic în Ucraina. Ucrainenii au luat decizii similare și în alte părți ale țării, de la începutul războiului. Au provocat distrugeri ale infrastructurii ca să împiedice înaintarea armatei ruse.
Armata Ucrainei a aruncat în aer poduri, a bombardat drumuri și a dezafectat linii de cale ferată și aeroporturi, pentru a-i bloca pe soldații ruși și pentru a le întinde capcane. Până în prezent, conform ministrului ucrainean al Ifrastructurii, Oleksandr Kubrakov, au fost distruse 300 de poduri de pe teritoriul țării.
„Ucrainenii sunt foarte creativi în încercarea de a le face viața foarte dificilă rușilor. Este logic să încerci să încetinești orice ofensivă rapidă”, a spus un expert militar în cadrul Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, Rob Lee.
O altă metodă prin care ucrainenii au apărat Kievul a fost întinderea unor capcane pentru ruși. Mai exact, aceștia au încercat să-i facă pe militarii lui Vladimir Putin să traverseze râuri folosind poduri cu pontoane în zone unde să le poată ataca tancurile.
Armata Ucrainei a publicat o înregistrare video în care apare un pod ce a explodat în timp ce trecea pe el un vehicul blindat rusesc. La est de Kiev, au fost scufundate simultan patru tancuri ale Moscovei, prin aruncarea în aer a unor poduri.
„Nu ne-am fi aruncat în aer propriile poduri dacă nu ar fi început războiul. Cauza este una și aceeași: agresiunea Federației Ruse”, a spus ministrul ucrainean al Ifrastructurii, Oleksandr Kubrakov.
Această strategie a Ucrainei în contextul invaziei ruse vine cu un preț enorm. La rândul ei, armata rusă a distrus poduri, gări, aeroporturi, depozite de combustibil și alte facilități. Guvernul ucrainean a transmis că pagubele totale aduse infrastructurii de transport după două luni de război au fost estimate la aproximativ 85 de miliarde de dolari.