„Sacrificii ca pe vremea lui Ceaușescu”. Un expert demontează politica de independență energetică pe care vrea să o atingă România

Beatrice Dumitru 26.05.2022, 17:00
„Sacrificii ca pe vremea lui Ceaușescu”. Un expert demontează politica de independență energetică pe care vrea să o atingă România

Parlamentul a schimbat Legea offshore pentru a permite reluarea investiților de exploatare a resurselor din Marea Neagră, acestea fiind întrerupte în 2018. România vrea să devină independentă din punct de vedere energetic, în contextul războiului din Ucraina. În luna martie, țara noastră a importat gaz rusesc cu aproape 800 de dolari pe mia de metri cubi, de aproape patru ori mai mult față de aceeași lună a anului trecut.

„România nu va fi niciodată independentă energetic”

Premierul Nicolae Ciucă este de părere că până la sfârșitul lunii iunie România va avea prima moleculă de gaz din Marea Neagră, iar țara noastră va deveni cu adevărat independentă din punct de vedere energeti „în cel mult cinci ani”. Cantitatea de gaz estimată ar valora peste 200 de miliarde de euro.

Însă Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, îl contrazice pe șeful Executivului și spune că România nu va fi niciodată independentă energetic, întrucât sacrificiile economice şi sociale ar fi foarte mari, la fel cum s-a întâmplat în regimul Ceauşescu în anii 1980.

„Sacrificii ca pe vremea lui Ceaușescu”. Un expert demontează politica de independență energetică pe care vrea să o atingă România
Dumitru Chisăliță îl contrazice pe premierul Nicolae Ciucă.

Independenţa energetică este un ţel pe care, în ultimii 30 de ani, îl reluăm o dată la 10 ani. Este un ţel cel puţin ridicol, ca să nu spun mai mult. România nu este şi nici nu va fi niciodată independentă energetic. Cred că nici n-ar trebui să ne dorim atât de mult să fim independenţi energetic, întrucât sacrificiile sociale şi economice ar fi foarte mari. Ar fi de genul sacrificiilor pe care regimul Ceauşescu le-a făcut în anii ’80, pentru ca România să devină independentă din punct de vedere financiar şi rezultatele le-am văzut cu toţii”, a spus Dumitru Chisăliţă la conferinţa „Consecinţele economice ale războiului”, citat de spotmedia.ro.

România, campioana Europei la pierderile energetice

Acesta este de părere că mai importante sunt securitatea energetică şi rezilienţa, precum şi resursa umană şi naturală, în România fiind foarte prost gestionată, cu pierderi foarte mari.

„România rămâne campioana Europei în ceea ce priveşte pierderile energetice enorm de mari. Înainte să ne punem o centrală pe gaz sau o pompă de căldură, întotdeauna elementul principal este să reducem pierderile, risipa”, a adăugat expertul.

De aemenea, Dumitru Chisăliță a făcut referire și la infrastructura energetică a ţării, proiectată în anii 1950, despre care a spus că este depăşită tehnic. El a mai subliniat că acum toate strategiile se fac numai după ureche.

Este o chestie foarte tehnică, dar şi foarte tristă, pentru că, dacă acum 70-80 de ani aveam aceste institute care lucrau după modele matematice, astăzi constatarea mea este că se lucrează după ureche: azi mergem pe gaze, mâine pe energie electrică, avem un heirupism în fiecare zi”, a mai afirmat Dumitru Chisăliță.

În 2021, importurile de gaz ale României, în proporție de 80% din Rusia, au fost de 3,7 miliarde de metri cubi. Potrivit datelor din rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) gazul rusesc a intrat în țară, în martie, la un preț de 797 de dolari pe mia de metri cubi, față de anul trecut când era importat cu 204 dolari pe mia de metri cubi.

Urmăriți Impact.ro și pe