S-au schimbat regulile de circulație pentru șoferi. Polițiștii rutieri au avertizat că vechea practică a conducătorilor auto în sensul giratoriu nu mai este valabilă. Noul regulament de aplicare a Codului Rutier a fost adoptat recent de Guvern.
Poliția Română le-a atras atenția șoferilor în legătură cu regulile de circulație ce s-au schimbat. Conducătorii auto trebuie să fie foarte atenți la cum ies dintr-un sens giratoriu.
„Știi cum se circulă în sensul giratoriu? Nu mai poți să ieși direct de pe banda a 2-a sau a 3-a a sensului giratoriu și să le tai fața celor de pe celelalte benzi, iar dacă vrei să faci această manevră trebuie să îți semnalizezi intenția, să te asiguri că poți face asta fără să pui în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
Vechea practică nu mai este valabilă conform ultimelor modificări! Conduceți prudent!”, a transmis Poliția Română, duminică, într-un mesaj publicat pe o rețea socială.
Intersecția cu sens giratoriu este definită ca intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.
Conform guvernanților, era necesară ajustarea regulilor de circulație în intersecțiile cu sens giratoriu, pentru că acestea nu erau suficient de clare și, în cele mai multe cazuri, lăsau loc de interpretări diferite în cazul accidentelor auto petrecute acolo.
Astfel, potrivit Codului Rutier, șoferii au obligația să acorde prioritate de trecere atunci când urmează să intre într-o intersecție cu circulație în sens giratoriu față de cei care circulă în interiorul acesteia.
O altă regulă pentru șoferi în intersecții, inclusiv în cele cu circulație în sens giratoriu, este interzisă oprirea voluntară a autovehiculelor. Este considerată oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, dacă aceasta se încadrează într-o durată de cel mult cinci minute.