S-a strecurat o greșeală la Pilonul II de pensii. Raluca Turcan rupe tăcerea

Cătălina Burghelea 14.10.2021, 07:33
S-a strecurat o greșeală la Pilonul II de pensii. Raluca Turcan rupe tăcerea

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, anunță că s-a strecurat o greșeală la Pilonul II de pensii. Milioane de români sunt vizați. Despre ce este vorba și de ce afectează veniturile actualilor şi viitorilor pensionari?

Pilonul II de pensii conține o greșeală

Trăim vremuri tulburi, marcate de pandemie, facturi mari la utilități și mâncare scumpă. Pe lângă toate acestea, românii trebuie să facă față unei noi lovituri. Raluca Turcan atrage atenția asupra unei greșeli la Pilonul II de pensii, despre care soune că afectează veniturile actualilor şi foştilor pensionari.

Pilonul II de pensii este la fel de important ca cel de stat, declară ministrul interimar al Muncii. Măsura reducerii la 3,75% a cotei de contribuţie la fondul de pensii administrat privat a fost greşită, prin urmare afectează veniturile actualilor şi foştilor pensionari, precizează Raluca Turcan. Anunțul politicianului a fost făcut pe Facebook.

Raluca Turcan vine cu lămuriri

Raluca Turcan a avut o discuție importantă, miercuri (n.r. – 13 octombrie), cu reprezentanţii conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară, preşedintele Nicu Marcu şi cu vicepreşedintele Daniel Armeanu, despre întărirea Pilonului II de pensii în contextul obiectivelor asumate de Guvern în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Ca ministru al Muncii am modificat şi completat modelul-cadru al contractului individual de muncă, prin care angajatorii trebuie să informeze angajaţii cu privire la obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat. Ca om politic şi ca ministru al Muncii, am insistat permanent că Pilonul II de pensii este la fel de important ca cel de stat.

Într-o ţară cu un sistem de pensii apăsat de raportul mare pensionari-angajaţi şi confruntat cu perspectiva declinului demografic, Pilonul II oferă posibilitatea unei pensii suplimentare pe lângă pensia sistemului public.

Măsura reducerii, de la 1 ianuarie 2018, a cotei de contribuţie la fondul de pensii administrate privat, de la 5,1% la 3,75% prin OUG nr. 82/2017, a fost greşită şi afectează veniturile actualilor şi viitorilor pensionari”, a precizat ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, în mediul online.

Adio, pensii mărite pentru românii care muncesc peste 65 de ani

Totodată, Turcan a subliniat că Guvernul PNL a asumat prin programul de guvernare creşterea contribuţiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual, până la 4,75% în 2024.

De ce este important pilonul II de pensii

Despre pilonul II de pensii, Raluca Turcan a spus că vine în completarea pensiei de stat. Potrivit ministrului interimar al Muncii, orice român care are un job contribuie la acest pilon de pensii.

„Pilonul II de pensii, administrat privat, este obligatoriu şi vine în completarea pensiei de stat. Orice angajat din România contribuie la acest pilon de pensii şi este extrem de important să se informeze şi să opteze în cunoştinţă de cauză pentru un fond privat care să îi administreze aceşti bani, economisiţi de-a lungul carierei, pentru a-şi suplimenta veniturile în momentul pensionării.

Prin urmare, am modificat modelul cadru al contractului individual de muncă şi am introdus o nouă obligaţie care îi revine angajatorului: să informeze salariatul, în momentul angajării, cu privire la obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat.

Cred că este important să punem accent mai mare pe această componentă de informare şi de conştientizare a angajaţilor că au această opţiune, astfel încât să poată să-şi decidă singuri viitorul, alegând conştient în loc să fie repartizaţi aleatoriu de către sistem”, declara Turcan în aprilie 2021.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...