S-a stins din viață Constantin Lucescu, avocatul soților Ceaușescu. Mesajul care a rămas în urma lui despre moartea celor doi dictatori

Redacția IMPACT 25.04.2020, 15:15
S-a stins din viață Constantin Lucescu, avocatul soților Ceaușescu. Mesajul care a rămas în urma lui despre moartea celor doi dictatori

Generalul Constantin Lucescu, cel care i-a apărat pe soţii Ceauşescu în procesul din 25 decembrie 1989 s-a stins din viață. De ce boală suferea acesta?

Avocatul cuplului Ceaușescu a decedat

Avocatul soților Ceaușescu, Constantin Lucescu, a pierdut lupta cu viața, în această dimineață. Generalul avea 80 de ani și suferea de o formă severă de cancer, de mai mulți ani, potrivit Mediafax. El a murit în locuința, la care era îngrijit de o femeie, pentru că soția sa murise în urmă cu câțiva ani și era singur. Slujba de înmormântare va avea loc duminică, la Caracal.

Constantin Lucescu, avocatul soților Ceaușescu. Foto: libertatea.ro
Constantin Lucescu, avocatul soților Ceaușescu. Foto: libertatea.ro

Constantin Lucescu este avocatul care i-a reprezentat pe Nicolae și Elena Ceaușescu, în procesul din decembrie 1989, înainte ca aceștia să fie executați. Avocatul este cunoscut pentru mai multe declarații controversate pe care le-a transmis, în presa locală. Acesta a declarat, pentru o publicație din Neamț, că el consideră că, în zilele cumplite ale manifestațiilor din timpul Revoluției din decembrie 1989, românii nu au fost decât niște „figuranții istorici ai unei lovituri de stat”. Avocatul Constantin Lucescu a mai adăugat, de asemenea că numărul morților a fost mult prea mic, aducând în discuție, vorbind despre „cinismul” și „sinistra gândire” a celor care au organizat evenimentele din decembrie 1989, potrivit publicației locale Mesagerul Neamț.

Constantin Lucescu mai spunea că el a fost singurul care s-a opus execuției soților Ceaușescu. 

„Şi astăzi îi mulțumesc lui Dumnezeu că am fost singurul care m-am opus condamnării la moarte (…) În 25 decembrie 1989, nu am fost niciun moment avocat, întrucât nu aveam niciun fel de delegație din oficiu. Nu a fost proces, pentru că nu a fost rechizitoriu. Nu a existat dosar și, neexistând sesizare, nici nu poți să ai de-a face cu un act de justiție. De altfel, dosarul Ceaușescu, judecat în 25 decembrie, poartă numărul 1 din 1990”, spunea avocatul celor doi foști lideri comuniști.

Fostul procuror militar susținea că în decembrie 1989 s-a tras cu atât de multă muniție, atât de multă pentru un război, precizând că la o asemenea cantitate de armament „nu mai aveam azi nici un milion de civili” în România. Mai mult, el a numit evenimente din decembrie 1989 folosind expresia „lovitură de stat” și nu termenul de „revoluție”.

Urmăriți Impact.ro și pe