Tot mai multe orașe din România încep să gândească strategii pentru reducerea consumului de energie electrică, pentru a evita costurile mari ale facturilor, dar și pentru a face economie, ținând cont de criza care se preconizează pe tot continentul. Un bun exemplu este Clujul, care este decis să facă o schimbare în bine în cel mai scurt timp.
În acest sens, primarul Clujului, Emil Boc, a ținut să vorbească despre strategia de reducere a consumului de energie, dând asigurări că situația nu o să degenereze și nu va ajunge la nimic asemănător cu perioada comunismului.
„Criza energetică majoră cu care se confruntă Europa, cauzată de contextul din Ucraina și intervenția brutală a Rusiei, ne obligă să accelerăm măsurile de economisire a energiei și implementarea de soluții eficiente energetic, respectiv accelerarea implementării de sisteme generatoare de energie verde.
Deși războiul este la doar câțiva kilometri de granițele noastre, România este avantajată prin apartenența la UE, NATO și prin faptul că dependența noastră de gazul rusesc este mai mică. Da, avem constrângeri, dar avem și soluții”, a scris Emil Boc pe pagina sa de Facebook.
Se pare că utilizarea surselor alternative de energie precum energia solară este vitală pentru viitorul apropiat, mai ales că este numai o chestiune de timp până când sursele de combustibili fosili se vor termina de tot. Tocmai de aceea trebuie cacetățenii, industria și mediul de afaceri să fie pe aceeași lungime de undă cu autoritățile și specialiștii în domeniul energetic.
Însă Emil Boc nu s-a oprit aici, aducând la masa discuțiilor și proiectele gândite pentru reducerea poluării și a consumului de energie electrică.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„De asemenea, am punctat programele și proiectele „verzi” pe care le avem în derulare în Cluj-Napoca și la nivelul AMR, de la Vinerea Verde, bilete de transport public în schimbul reciclării ambalajelor sau benzi dedicate pentru transport public la monitorizarea consumului de energie a clădirilor publice, a blocurilor de locuințe, instalarea de panouri fotovoltaice pe clădirile publice, creșterea performanței energetice a sistemelor de iluminat public și arhitectural. Administrațiile locale trebuie susținute pentru ca aceste proiecte să ajungă repede și eficient la cetățeni”, a mai spus Emil Boc.
În cele din urmă, primarul Clujului a adus acuzații celor care au comparat măsurile de economisere a energiei din prezent cu cele luate de Nicolae Ceaușescu.
„Se fac foarte multe comparaţii cu regimul lui Ceauşescu. Din nou ne va fi frig, din nou vom fi cu probleme. Cine compară vremurile de acum cu vremurile lui Ceauşescu greşeşte profund, nu le-a trăit. Nu va fi cazul să avem asemenea problemă. Că eliminăm risipa este altceva. Comparaţiile duse în această extremă cred că nu sunt binevenite. Eliminarea risipei este o chestiune de bun simţ”, a mai spus primarul Clujului.