S-a schimbat regimul contravențiilor! Cum se aplică amenzile în starea de alertă

Rădulescu Valentin 11.05.2020, 16:28
S-a schimbat regimul contravențiilor! Cum se aplică amenzile în starea de alertă

Începând cu data de 15 mai, România iese din starea de urgență și intră în starea de alertă, lucru ce duce și la schimbarea sancțiunilor. Ionel Dancă a explicat cum se vor aplica amenzile începând cu această dată.

S-a schimbat regimul contravențiilor!

Șeful Cancelariei Premierului, Ionel Dancă, a susținut astăzi o conferință de presă în care a explicat cum se vor aplica sancțiunile contravenționale pe durata stării de alertă. Potrivit informațiilor, regimul juridic al contravențiilor este asimilat și pus în aport cu prevederile Ordonanței cu Nr.2/2001.

„S-a schimbat regimul contravențiilor, astfel încât regimul juridic al contravențiilor este asimilat și pus în aport cu prevederile Ordonanței Nr.2/2001 pentru a evita situația ivită în contextul în care regimul contravențiilor stabilit în baza Ordonanței 1/1999 a fost declarat neconstituțional”, a declarat Ionel Dancă, potrivit informațiilor de la antena3.ro.

Sursă Foto: zf.ro
Sursă Foto: zf.ro

Până în prezent s-au întocmit 559 de dosare penale

Pe parcursul zilei de luni, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că prin structurile abilitate de la M.A.I, au fost întocmite până în prezent 559 de dosare penale. Totul sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, faptă ce este prevăzută și pedepsită de art. 352 alin.1 Cod Penal. Autoritățile au depistat în ultimele 24 de ore 369 de persoane care nu au respectat măsurile privind restricționarea circulației. Persoanele prinse au avut parte de sancțiuni contravenționale în valoare de 355.550 de lei.

Premierul Ludovic Orban a precizat joi, în timp ce a fost în vizită la fabrica Ford de la Craiova, că amenzile revin la cuantumul dinainte măririi la 2.000-20.000 de lei, adică la intervalul de 100-5.000 de lei pentru persoanele fizice. Dar acest lucru a fost contrazis însă de specialiști.

„A fost declarat neconstituțional și art. 28 din OUG nr.1/1999, care este chiar temeiul legal al aplicării oricărei amenzi pentru nerespectarea măsurilor din starea de urgență, chiar și fără majorarea amenzilor prin OUG nr. 34/2020”, a explicat avocata Diana Hatneanu, potrivit romania.europaliberă.org.

Urmăriți Impact.ro și pe