S-a schimbat legea pentru citirea contoarelor. Ce trebuie să știe clienții, se întâmplă de la 1 iulie

Ana Anitoiu 20.05.2022, 10:39
S-a schimbat legea pentru citirea contoarelor. Ce trebuie să știe clienții, se întâmplă de la 1 iulie

S-a schimbat legea pentru citirea contoarelor. Distribuitorul de energie electrică și gaze este obligat să citească indexul la perioade de cel mult trei luni. Facturile de regularizare vor fi mai dese și calculate pe intervale mai scurte. De la 1 iulie, va apărea o noutate pentru clienți.

Consumatorii, vizitați mai des pentru citirea contorului

Managerul Operațiuni Comerciale E-Distribuție Muntenia, Raluca Chiriac, a spus că începând din acest an, clienții vor fi vizitați mai des pentru citirea contorului de către un reprezentant al companiei.

„În trecut, exista pentru distribuitori obligația de a face semestrial citirea contorului. Începând cu anul acesta, perioada a fost redusă la maximum trei luni.

Vorbim strict despre contoarele tradiționale sau despre cele inteligente care nu au fost încă înregistrate în sistemul de citire la distanță.”, a spus Raluca Chiriac.

S-a schimbat legea pentru citirea contoarelor
O noutate referitoare la citirea indexului, de la 1 iulie

Noutate referitoare la citirea contoarelor

De asemenea, odată cu aceste modificări legislative va fi introdus un al doilea furnizor de citiri, în afară de reprezentanții Poștei Române. Aceștia vor alterna de la o citire la alta. Raluca Chiriac a atras atenția că aceste persoane care se prezintă pentru citirea indexului la energie electrică și gaze au obligația de a se legitima.

O noutate este că, începând cu data de 1 iulie, va putea fi folosită „convenția de consum”, ca cea de-a treia sursă principală referitoare la cantitățile facturate. Aceasta se va utiliza atunci când vor lipsi citirea distribuitorului, respectiv autocitirea clientului, după cum a explicat managerul Operațiuni Comerciale E-Distribuție Muntenia.

Mai exact, convenția de consum reprezintă un document semnat între client și furnizor, prin intermediul căruia se estimează și agreează, de comun acord, cantitatea de energie electrică, pe baza căreia furnizorul va factura consumul, în cazul în care nu se va transmite indexul către acesta, potrivit prevederilor Ordinului ANRE nr. 82/2021.

Regula referitoare la folosira convenției de consum se aplică atât în cazul clienților casnici, cât și în cazul celor non-casnici. Aceasta este parte integrantă din contractul cu furnizorul de energie electrică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...