S-a schimbat legea. Anunțul venit de la Guvern: „Se impune un termen de 15 zile”

Nicu Stan 18.03.2022, 20:02
S-a schimbat legea. Anunțul venit de la Guvern: „Se impune un termen de 15 zile”

S-a schimbat legea. Anunțul venit de la Guvern: „Se impune un termen de 15 zile”. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a prezentat astăzi, 18 martie 2022, după ședința de Guvern, modificările aduse la legea achizițiilor publice și a procedurii de eliberare a avizelor. Toate modificările care ar pemite de acum dezvoltarea infrastructurii, disponibile mai jos.

Legea a fost schimbată în bine. Sorin Grindeanu promite dezvoltarea infrastructurii

Legea achizițiilor publice și a procedurii de eliberare a avizelor a fost modificată, după cum a anunțat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Ministrul transporturilor a anunțat că aceste modificări erau necesare și că din această cauză dezvoltarea infrastructurii din România a fost ținută în loc.

Sorin Grindeanu a anuntat modificari pentru a se putea dezvolta infrastructura in Romania
Sorin Grindeanu a anuntat modificari pentru a se putea dezvolta infrastructura in Romania

80% dintr-un proiect însemna birocrație

„Am modificat legea achizițiilor publice și a procedurii de eliberare a avizelor. Aceste modificări aprobate erau necesare pentru dezvoltarea infrastructurii din România. Până acum 80 la sută din timpul unui proiect era alocat birocrației. Rezilierea dura 2 ani.

Prin aceste măsuri au fost înlăturate motivele pentru întârzierea și blocarea proiectelor”, a declarat Sorin Grindeanu.

Companiile își vor respecta termenele contractuale

Sorin Grindeanu a precizat că prin modificările aduse vor face companiile să își respecte termenele contractuale. În acest sens, se vor elibera certificate de bună-purtare.

„Eliminăm șantajul anumitor companii care nu se mobilizează și nu respectă termenele contractuale. Se emit certificate de bună-purtare la 90 de zile”, a masi declarat ministrul Transporturilor.

Ce altă modificare s-a mai făcut

O altă modificare importantă este aceea că beneficiarii contractelor Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere și CFR vor putea să plătească direct sucontractorii și frunizorii.

„Beneficiarii contractelor, CNAIR, CFR vor putea să plătească în mod direct subcontractorii și furnizorii. Eliminăm mare parte din acele notificări depuse chiar de la începutul contractului”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Ce se va întâmpla cu exproprierile

În plus, multe dintre proiectele de infrastructură din România au fost ținute în loc, ani de zile, din cauza expropierilor.

„Eliminăm din timpii pierduți pentru exproprieri. Se constituie un drept de administrare temporară pentru realizarea lucrărilor în albia minoră. Se impune un termen de 15 zile pentru certificatul de urbanism”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Ce se întâmplă cu podul peste Dunăre de la Brăila

Pe de altă parte, Sorin Grindeanu a anunțat că lucrările la podul suspendat peste Dunăre, de la Brăila, continuă, iar constructorii au dat asigurări că până la sfârșitul lui 2022 se va putea circula pe pod.

„Încă un segment de tablier a ajuns pe șantierul Podului Suspendat de la Brăila! Este al patrulea din cele 86 de segmente și urmează să fie montat în capătul dinspre Jijila al podului (județul Tulcea)”, a scris Sorin Grindeanu pe pagina socială.

Urmăriți Impact.ro și pe