S-a răzgândit Austria în privința aderării la Schengen a României? Anunțul de ultimă oră făcut de un oficial de rang înalt

Ana Anitoiu 16.01.2023, 13:02
S-a răzgândit Austria în privința aderării la Schengen a României? Anunțul de ultimă oră făcut de un oficial de rang înalt

Austria pare să se fi răzgândit în privința aderării României la spațiul Schengen. Un oficial de rang înalt care face parte din partidul OVP condus de cancelarul Karl Nehammer a făcut un anunț de ultimă oră în acest sens.

Oficialul austriac, despre aderarea României la Schengen

Comisarul european pentru buget și administrație Johannes Hahn, membru al Partidului Popular Austriac (OVP), a declarat că se așteaptă ca Austria să renunțe „în timp util” la veto-ul împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, într-o încercare a Vienei de a-și repara imaginea.

„Într-un viitor relativ previzibil, ambele țări pot deveni membre ale Schengen. Un prim pas ar putea fi făcut pentru zboruri”, a declarat Johannes Hahn, duminică, la postul public de televiziune ORF.

Cum mai poate Romania sa intre in Schengen in 2023. Primul pas depinde acum de Suedia
Un oficial austriac, despre aderarea Romaniei la Schengen

Oficialul austriac, despre imaginea țării sale

De asemenea, oficialul austriac a recunoscut faptul că imaginea țării sale a avut de suferit în Bulgaria și România ca urmare a veto-ului ce a blocat aderarea la Schengen. Însă, el a adăugat că acest lucru poate fi remediat.

Pe de altă parte, cu toate că s-a declarat nemulțumit de faptul că România și Bulgaria nu au intrat în Schengen, Johannes Hahn a reiterat problema migranților, precizând că afluxul de solicitanți de azil pe care l-a înregistrat Austria, de aproximativ 80.000 de persoane, este un motiv de îngrijorare.

Comisarul austriac a subliniat că pe viitor, Uniunea Europeană va trebui să se asigure că politica de vize a candidaților la aderarea la Schengen se aliniază 100% cu blocul comunitar. Anul trecut, hotărârea Serbiei de a permite călătorii fără vize pentru indieni și tunisieni a dus la o creștere semnificativă a cererilor de azil din partea cetățenilor acestor țări.

Declarațiile oficialului austriac vin după ce România, care așteaptă de 11 ani să intre în Schengen, nu a fost acceptată în spațiul european de liberă circulație la data de 8 decembrie, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale Uniunii Europene, deoarece Austria a blocat decizia favorabilă în Consiliul JAI.

Observatorii austrieci au atribuit veto-ul Vienei viitoarelor alegeri regionale din Austria Inferioară, ce vor avea loc pe 29 ianuarie, zona de influență a conservatorilor din OVP, condus de cancelarul austriac Karl Nehammer, din care face parte și Hahn.

Austria, problemă internă referitoare la migranți

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat de mai mult ori că România nu poate intra în Schengen, pentru că are probleme referitoare la numărul mare de migranți care ajunge în Austria fără să fie înregistrați de București.

Pe de altă parte, un raport de evaluare făcut de Comisia Europeană în anul 2020 arată că, de fapt, Austria are o problemă veche internă pe care nu a rezolvat-o, în timp ce încearcă să dea vina pe alte state. Consiliul Uniunii Europene i-a cerut Vienei, printr-o decizie adoptată pe 19 decembrie 2022, la 11 zile de la Consiliul JAI, să remedieze deficiențele constatate în ceea privește respectarea legislației Schengen privind returnarea.

Prin urmare, Austria trebuie să își modifice legislația națională și să transpună directiva ce se referă la intrarea și returnarea migranților, conform recomandărilor forului european pentru a-și remedia probleme semnalate încă din 2020, când Karl Nehammer ocupa funcția de ministru de interne.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...