S-a întrerupt curentul? Aşa poţi primi 300 de lei compensaţie de la distribuitorii de energie

Nicu Stan 16.06.2021, 08:44
S-a întrerupt curentul? Aşa poţi primi 300 de lei compensaţie de la distribuitorii de energie

S-a întrerupt curentul? Aşa poţi primi 300 de lei compensaţie de la distribuitorii de energie. Ce impune ANRE distribuitorilor, vedeți în articolul de mai jos.

ANRE impune operatorilor de distribuție de energie să plătească compensații financiare clienților cărora li se oprește curentul electric

Dacă s-a întrerupt curentul, iar distribuitorul nu  a anunțat în prealabil asta, clienții pot primi până la 300 de lei compensaţie de la cel care livrează energia.

Distribuitorii de energie electrică sunt obligaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să acorde compensaţii bănești clienţilor afectaţi de întreruperile de energie neplanificate.

Operatorii de distributie, obligati sa plateasca compensatii finaciare in cazul in care clienților li se opreste curentul
Operatorii de distributie, obligati sa plateasca compensatii finaciare in cazul in care clienților li se opreste curentul

Câți bani vor primi clienții care au fost prjudiciați după ce au rămas fără energie electrică din cauza distribuitorului

Conform ANRE, operatorii de distribuţie vor trebuie să acorde compensaţii cuprinse între 5 şi 300 de lei tuturor utilizatorilor afectaţi, în funcţie de numărul de întreruperilor de curent.

”ANRE a aprobat în şedinţa Comitetului de reglementare din data de 15 iunie 2021 Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 35/2021 privind aprobarea Standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice.

S-a abrogat Ordinul preşedintelui ANRE

La data intrării în vigoare a acestui act normativ se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 11/2016 privind aprobarea Standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 291 din 18 aprilie 2016, cu modificările şi completările ulterioare”, informează ANRE.

Când sunt obligați operatorii de distribuție să acorde compensații

Noile măsuri se referă la acele întreruperile scurte de curent, între 3 secunde şi 3 minute, în categoria celor pentru care operatorii de distribuţie sunt obligaţi să dea compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit.

”Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel:

– înaltă tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an

– medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămână

– joasă tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămâna”, arată ANRE.

Operatorul va lua măsuri din timp pentru a nu plăti compensațiile financiare

Impactul acestei măsuri va fi unul pozitiv pentru utilizatorii finali întrucât includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri eficiente pentru repararea disfuncţionalităţilor, precizează ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune, operatorul de distribuţie are obligaţia de a acorda utilizatorilor următoarele compensaţii:

– pentru persoane juridice: 270 lei la 110kV, respectiv 130 lei la JT şi MT pentru fiecare perioadă de monitorizare

– pentru persoane fizice: 270 lei la 110kV, respectiv 70 lei la JT şi MT pentru fiecare perioadă de monitorizare”, mai informează ANRE.

Urmăriți Impact.ro și pe