S-a întâmplat în centrul Pământului și a bulversat cercetătorii: părea imposibil

Gabriel Peneș 24.01.2023, 14:01
S-a întâmplat în centrul Pământului și a bulversat cercetătorii: părea imposibil

S-a întâmplat în centrul Pământului și a bulversat cercetătorii. Sigur, o călătorie spre centrul Terrei nu este posibilă, la modul în care a fost imaginată de Jules Verne. Dar miezul planetei noastre rămâne încă un mister pentru oamenii de știință. Recent, un nou studiu a sugerat că sensul de rotație al acestuia s-ar putea s-o fi luat în sens invers decât cel al Pământului, în sine.

S-a întâmplat în centrul Pământului și a bulversat cercetătorii

Pământul are o mișcare de rotație în jurul propriei axe ce de desfășoară spre est. Dacă este observat dinspre Steaua Polară, acesta se rotește în sens trigonometric, adică în contrasens față de acele unui ceasornic.

Terra se rotește o dată la aproximativ 24 de ore în raport cu soarele și o dată la fiecare 23 de ore, 56 de minute și 4 secunde în raport cu stelele. Rotația Pământului încetinește ușor cu timpul; astfel, în trecut ziua era mai scurtă.

Miezul Pământului, care este o sferă foarte fierbinte de mărimea planetei Pluto, a încetat să se mai rotească şi s-ar putea chiar să se fi întors în sens invers, sugerează un studiu publicat, luni, în Nature Geoscience.

Această „planetă în interiorul planetei”, formată în mare parte din fier şi aflată la aproximativ 5.000 km sub scoarţa terestră, este liberă să se deplaseze, deoarece pluteşte în învelişul lichid al nucleului exterior. Mecanismul exact al acestei rotaţii rămâne un subiect de dezbatere.

S-a întâmplat în centrul Pământului și a bulversat cercetătorii: părea imposibil
Nucleul Pământului este de dimensiunea unei planete mici – tip Pluto – și are propria mișcare de rotație în interiorul Terrei

Părea imposibil

Puţinele lucruri pe care le ştim despre asta se bazează pe analiza fină a undelor seismice provocate de cutremure, în timp ce trec prin centrul planetei.

Analizând datele privind undele seismice din ultimii 60 de ani, Xiaodong Song şi Yi Yang, doi cercetători de la Universitatea Beijing, au ajuns la concluzia că rotaţia nucleului aproape s-a oprit în jurul anului 2009, înainte de a începe din nou să se mişte, în direcţia opusă.

„Credem că nucleul central se roteşte, în raport cu suprafaţa Pământului, într-o direcţie şi apoi în alta, ca un balansoar”, au declarat ei pentru AFP. „Un ciclu complet (înainte şi înapoi) al acestei oscilaţii este de aproximativ şaptezeci de ani”, au spus ei.

Astfel, ultima schimbare de rotaţie înainte de 2009 ar fi avut loc la începutul anilor 1970. Următoarea ar urma să aibă loc la mijlocul anilor 2040, completând astfel ciclul, potrivit cercetătorilor chinezi.

Potrivit acestora, această rotaţie este mai mult sau mai puţin sincronizată cu schimbările ce ţin de durata zilei, mici variaţii în timpul exact de care Pământul are nevoie pentru a se roti pe axa sa. Până în prezent, există puţine dovezi că această rotaţie influenţează ceea ce se întâmplă la suprafaţa Pământului.

Cei doi autori sunt însă convinşi că există legături fizice între toate straturile care alcătuiesc Pământul. „Sperăm că cercetarea noastră va motiva cercetătorii să proiecteze şi să testeze modele care tratează Pământul ca pe un sistem dinamic integrat”, au explicat ei.

Experţii independenţi au salutat cercetarea cu interes, dar şi cu unele rezerve. „Acesta este un studiu foarte atent realizat de oameni de ştiinţă excelenţi, care au folosit o mulţime de date. Dar niciunul dintre modelele existente nu explică bine toate datele disponibile”, a declarat pentru AFP John Vidale, seismolog la University of Southern California.

John Vidale a publicat anul trecut un studiu care sugerează că nucleul interior oscilează mult mai rapid, schimbându-şi direcţia la fiecare şase ani, pe baza datelor seismice de la două explozii nucleare de la sfârşitul anilor 1960 şi începutul anilor 1970.

O altă teorie, cu o bază solidă, potrivit lui John Vidale, este aceea că nucleul interior s-a mişcat semnificativ doar între 2001 şi 2013, pentru ca apoi să se stabilizeze.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....