S-a descoperit mâncarea viitorului, care are proprietăți uluitoare. Ce spun cercetătorii

Elena Avramescu 20.05.2021, 14:25
S-a descoperit mâncarea viitorului, care are proprietăți uluitoare. Ce spun cercetătorii

S-a descoperit mâncarea viitorului. Această descoperire are la bază mulți ani de studiu în cadrul tezelor de doctorat. În plus, viitorii absolvenţi pun la punct beneficiile pe care le aduce planta organismului uman.

S-a descoperit mâncarea viitorului

Quinoa este o plantă originară din America latină, și sunt șanse mari ca în viitorul apropiat să fie cultivată pe suprafeţe de teren și dn România, mulțumită cercetătorilor de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USAMV).

Conform studenților, sunt șanse mari ca frunzele de quinoa să devină un aliment minune, numită și „pseudo-cereala viitorului”. În acest sens, în serele USAMV Iaşi sunt folosite, de către doctoranzi, strict pentru cercetări, două soiuri care sunt omologate în Danemarca.

Experimentul de faţă este despre specia Chenopodium quinoa, o specie originară din America de Sud care este foarte cunoscută pentru seminţele sale deosebit de valoroase, fiind considerată un aliment bogat nutritiv alături de nuci, goji sau seminţele de in. Seminţele de quinoa au un conţinut ridicat de substanţe nutritive, cum ar fi: potasiul, manganul, fierul, cupru, zinc, fosfor, proteine, acid folic dar şi fibre nutritive. Beneficiile acestei plante ne-au convins că trebuie studiată şi varianta introducerii în cultura românească, dar ca plante legumicole, respectiv pentru consumul frunzelor, nu doar al seminţelor, a spus Raluca Chiriţă, doctorand al USAMV Iaşi.

S-a descoperit mancarea viitorului
Seminte de quinoa

În principiu, quinoa este folosită strict pentru seminţe, dar şi frunzele pot să fie considerate la fel de valoroase din punct de vedere alimentar, astfel că pot să fie consumate în salate.

În Europa este cultivată doar pentru semințe, care au un strat de saponină care o face amăruie, de aceea trebuie spălată bine înainte de a fi consumată. Studiile noastre au în prim-plan «pseudo-cereala viitorului» și datorită faptului că nu conține gluten, se adaptează foarte ușor condițiilor diferite de mediu, iar la noi producțiile ar fi mai mult decât satisfăcătoare. Încercăm diferite metode experimentale pe două soiuri ce sunt deja omologate în Europa, în Danemarca (în România nu este încă niciunul omologat), le-am avut în cultură și în studiu în ultimii doi ani.

Aplicăm diferite tratamente de fertilizare utilizând microorganisme sau fertilizarea minerală coroborate cu stresul hidric. Luând-o în calcul ca plantă legumicolă, putem avea o producție foarte bună, la fel și deschiderea către consum a românilor credem că va fi una importantă, numai piața de desfacere va rămâne o situație de rezolvat, a spus prof. univ. dr. Vasile Stoleru, coordonator al cercetărilor derulate și prorector la USAMV Iași.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...