S-a decis! Putem pleca din localitate după 15 mai? Răspunsul lui Marcel Vela

Redacția IMPACT 07.05.2020, 13:22
S-a decis! Putem pleca din localitate după 15 mai? Răspunsul lui Marcel Vela

15 mai este data la care autoritățile au anunțat că vor ridica mai multe restricții impuse prin ordonanțele militare pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Pentru că circulația în afara localității a ridicat multe semne de întrebare în spațiul public, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela a clarificat acest aspect.

Marcel Vela: „Puteţi merge din 15 mai unde doriţi evident, respectând regulile”

Chestiunea circulației în afara localității despre care autoritățile au spus că va fi posibilă, a fost lămurită de Marcel Vela. Deși inițial, premierul Ludovic Orban a precizat că deplasarea în afara localității se va face doar pentru interes de serviciu, vizită la rude, munci agricole, activități fizice individuale, ministrul de Interne a clarificat astăzi că deplasarea se poate realiza fără a ține cont de restricții. Românii pot părăsi localitatea în care locuiesc pentru a se de deplasa oriunde în țară.

„Am decis. Puteţi părăsi localitatea fără a ţine cont de limita de municipiu sau de judeţ.

Au fost discuții cu privire la ce înseamnă această limită și există foarte multe zone, inclusiv București care e foarte legat de Ilfov. Și se punea problema să discutăm despre zone metropolitane, lucru care nu se întâlnește numai în București și am decis… puteți să mergeți, să părăsiți localitatea fără a ține cont de limita de domiciliu sau județ.

Nu va exista o limită administrativă în cadrul căreia să vă puteți sau nu deplasa (…) Puteţi merge din 15 mai unde doriţi evident, respectând regulile”, a transmis Marcel Vela.

Ministrul de Interne a răspuns, într-un video postat pe Facebook la mai multe întrebări pe care le-a primit din partea românilor. În ceea ce privește carantina din județul Suceava, ministrul a transmis că o decizie privitoare la ridicarea restrițiilor impuse acolo se va lua în conformitate cu expertiza epidemiologilor.

„​Decizia nu este la mine, ca ministru al Afacerilor Interne, sau la nivelul guvernamental, decizia va fi la specialiştii în epidemiologie şi în tot ce ţine de oprirea răspândirii noului coronavirus, adică există un grup tehnico-ştiinţific ce lucrează în subordinea CNSSU care, împreună cu INSP, vor evalua tot ceea ce ţine de evoluţia bolii, de statistica înregistrată în Suceava şi de perspectiva ridicării acestei carantine pentru Suceava”, a precizat Marcel Vela.

Urmăriți Impact.ro și pe