S-a dat startul Festivalului Dovleacului de la Kikinda, aflat la 70 de km de Timişoara. Mii de români sunt așteptați să deguște tot felul de bunătăți

Elena Avramescu 08.09.2021, 12:47
S-a dat startul Festivalului Dovleacului de la Kikinda, aflat la 70 de km de Timişoara. Mii de români sunt așteptați să deguște tot felul de bunătăți

Românii din vestul ţării știu deja despre ce este vorba când aud numele Kikinda. Astfel că la fiecare început de toamnă, mii de bănăţeni fac un drum de o oră cu mașina pentru a ajunge la Kikinda, acolo unde iau parte la Festivalul Dovleacului. În Serbia găsesc un oraş întreg decorat cu dovleci, fiind un puternic brand al regiunii.

S-a dat startul Festivalului Dovleacului

Festivalul se organizează de mai bine de 30 de ani, iar în cadrul lui au loc concerte, un târg şi chiar este premiat cel mai mare dovleac. Din păcate, anul trecut, din cauza pandemiei, Festivalul Dovleacului nu s-a putut ţine, astfel că acum oamenii sunt entuziasmați pentru că vor putea participa din nou.

După un an de pauză, datorată situaţiei epidemilogice. Primăria Kikinda şi centrul turistic al oraşului, organizează din nou Zilele Dovleacului („Dani Ludaje”), la care sunt invitaţi şi numeroşi oaspeţi şi prieteni din România. Festivalul se desfăşoară patru zile, dar ziua principală este sâmbătă, 11 septembrie. Scopul acestui festival este păstrarea tradiţiei, culturii şi obiceiurilor din Banatul sârbesc.

După datele pe care le avem, în medie vin cam 7.000 de musafiri din România. Cei mai mulţi au venit în 2018, peste 10.000 de persoane, atunci când la Kikunda şi Lepa Brena, iubită şi de mulţi români, a spus spune Saşa Tanaţcov, reprezentatul Primăriei din Kikinda.

S-a dat startul Festivalului Dovleacului
Festivalul Dovleacului

În acest sens, sâmbătă urmează să aibă loc şi jurizarea concursului pentru cel mai mare, cel mai greu şi cel mai lung dovleac cultivat în acest sezon. Până acum, recordul aparţine unui cultivator din Kikinda, care a prezentat un dovleac impresionant de 639 de kilograme. Cel mai lung dovleac a măsurat peste patru metri, acesta figurând astăzi în Cartea Recordurilor.

Kikinda face parte din regiunea istorică Banat, tocmai de aceea cei din vestul României se simt mereu ca acasă.

Banatul sârbesc este partea cea mai vestică a unei regiuni care are o istorie comună. Urmele sale se regăsesc în felul în care sunt construite oraşele, în arhitectura lor, în felul în care sunt construite satele, în arhitectura caselor, în ocupaţiile oamenilor, în felul lor de a fi, în toleranţa reciprocă. Nu în cele din urmă, în felul în care ei sunt obişnuiţi să gătească, să mănânce şi să sărbătorească. Plăcinta de dovleac, supa de dovleac de numeroase feluri, sunt lucruri care chiar caracterizează Banatul în ansamblul său, a spus etnologul Otilia Hedeşan, profesor la Universitatea de Vest din Timişoara.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...