S-a aflat salariul uriaș pe care îl câștiga lunar șeful STB, pe vremea Gabrielei Firea. Mulți români nu iau această sumă într-un an

Cristian Cojocaru 16.03.2021, 17:30
S-a aflat salariul uriaș pe care îl câștiga lunar șeful STB, pe vremea Gabrielei Firea. Mulți români nu iau această sumă într-un an

Faptul că salariile unor bugetari sunt scandalos de mari, nu mai este un mister. Iată că s-a aflat și salariul uriaș pe care lunar îl câștiga șeful STB, pe vremea când Gabriela Firea era primar general al Capitalei.

Salariul câștigat lunar de către șeful STB

Atât salariul cât și bonusurile anuale brute care intrau în conturile directorului general al STB era de 783.888 de lei anual, însemnând 65.324 de lei lunar. Acum însă, veniturile șefului STB au fost reduse la 410.608 de lei anual, ceea ce înseamnă 34.214 de lei pe lună, această sumă având drept condiție performanța înregistrată. Chiar și așa, veniturile nu sunt deloc de neglijat, dacă raportarea se face la media salariilor din România.

„Proaspăt numita conducere a STB SA a decis, în cea mai recentă întâlnire, reducerea salariului și bonusurilor anuale brute, acordate Directorului General STB, de la 783 888 lei anual (65 324 lei/lună), cât totalizau anterior, la 410 608 lei anual (34 217 lei/lună). Această sumă va fi condiționată de performanța înregistrată”, anunță USR București, conform Mediafax.

Potrivit legislației în vigoare, directorii generai ai companiilor publice au salariul format dintr-o parte fixă și una variabilă, componente care sunt stabilite de către consiliile de administrație.

„Prin propunerea făcută, Consilul de Administrație a avut în vedere că indemnizația fixă să rămână la nivelul a 6 salarii x4 666 lei – salariul mediu național (27 999 lei brut) – iar bonusul variabil, anterior acordat lunar, în sumă de 8 salarii x4 666 lei (37 328 lei brut), să fie acordat bianual. Astfel, în loc de 96 salarii x4 666 lei, se vor acorda maxim 16 salarii a 4 666 lei cu titlu de bonus de performanta. Se ajunge astfel la o reducere de costuri totală anuală a companiei de aproximativ 373 280 lei (76 405 de euro)”, adaugă comunicarea USR București.

Scopul prevăzut pentru noul consiliu de administrație este de a reduce costurile, care reprezintă un demers normal
Scopul prevăzut pentru noul consiliu de administrație este de a reduce costurile, care reprezintă un demers normal

Reducerea de costuri reprezintă un demers firesc

Pe termen lung, scopul prevăzut pentru noul consiliu de administrație este de a reduce costurile, care reprezintă un demers normal. Astfel, compania trebuie să fie îndreptată către obținerea de performanțe, însă pentru a fi pusă pe aceastăă traiectorie, transformările la nivelul companiei trebuie puse în aplicare.

„Considerăm că reducerea de costuri realizată de noua conducere a STB este un demers firesc, de inițiere a optimizării costurilor și de transformare a companiei astfel încât să fie orientată către performanță. Este doar un prim pas al echipei manageriale pe lungul drum către eficientizarea companiei prin stoparea risipei din banii bucureștenilor și este unul salutar. Ne dorim ca STB să ajungă să furnizeze servicii de transport public de calitate pentru bucureșteni, îndeplinindu-și astfel scopul pentru care există”, potrivit USR București.

Urmăriți Impact.ro și pe