S-a aflat cu cât vor crește pensiile în 2021. Anunțul momentului

Iancu Andreea 03.12.2020, 13:25
S-a aflat cu cât vor crește pensiile în 2021. Anunțul momentului

Creșterea pensiilor românilor este așteptată cu sufletul la gură, iar cele mai recente informații vorbesc despre procentul cu care vor crește pensiile în 2021. Premierul Ludovic Orban a adus în discuție în cursul zilei de astăzi scenariul pe care îl iau în calcul guvernanții pentru bugetul de anul viitor.

Cu cât vor crește pensiile în 2021

Pensionarii ar putea să beneficieze de câțiva lei în plus la suma încasată lunar de la stat. Premierul Ludovic Orban a vorbit astăzi, 3 decembrie, despre creșterea pensiilor minime din România începând cu anul 2021. Totuși, procentul exact cu care vor fi mărite veniturile pensionarilor nu au fost precizate de către oficialul român.

Pe de altă parte, primul ministru a menționat că pensia va înregistra o creștere, care însă va ține cont de dezvoltarea economică a țării în perioada următoare. Astfel, indicatorii economici vor fi cei care vor dicta procentul cu care vor crește pensiile în 2021.

Fireşte că va fi mărită (pensia minimă – n.r.). Cu cât? Vom vedea pentru că eu v-am spus: creşterea pensiilor trebuie să fie în acord cu nişte indicatori economici – creşterea economică, rata inflaţiei. Noi vrem să creştem pensiile şi în acelaşi timp să creştem puterea de cumpărare a pensiilor, doar în baza unei dezvoltări economice care se bazează pe creşterea economică serioasă, a afirmat Orban, potrivit Agerpres.

Primul Ministru, Ludovic Orban, a vorbit despre creșterea pensiilor în 2021
Primul Ministru, Ludovic Orban, a vorbit despre creșterea pensiilor în 2021

Care este procentul anunțat de surse guvernamentale

În cadrul unei intervenții televizate, Ludovic Orban a punctat necesitatea de a lua în calcul realitatea economică înainte de majorarea pensiilor. De asemenea, premierul propune o formulă de calcul care se bazează pe inflație.

În programul nostru de guvernare am prezentat cum vedem creșterea pensiilor. Trebuie să aibă un fundament în realitatea economică, pentru că nu pot să mărești pensiile și după aia să nu ai bani să plătești pensiile. Creșterea trebuie să se bazeze pe compensarea pierderii puterii de cumpărare datorate inflației și pe creșterea cu un procent din creșterea salariului mediu brut, noi am spus un procent nu 50%, cât era înainte, ci până în 58,5%. De ce? Că am scos cât e partea de taxe și contribuții, 41,5%. Acesta e mecanismul de creștere a punctului de pensie pe care îl propunem și pe care vrem să îl folosim, a declarat Ludovic Orban la România TV, conform capital.ro.

Pe de altă parte, conform unor surse guvernamentale, citate de stiripesurse.ro, creșterea pensiilor în 2021 ar putea fi efectuată în jurul procentului de 8-9%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...