S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Americanii au fost cei care i-au descoperit strategia

Rădulescu Valentin / 20.10.2020, 08:44
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Americanii au fost cei care i-au descoperit strategia

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost un cuplu care a stârnit foarte mult interesul occidentalilor. Pe vremea când se aflau la putere, cei doi au luat decizii care nu păreau deloc logice pentru multă lume la acel moment. Americanii au încercat însă să descopere care a fost adevărata strategia a lor, mai ales faptul că fostul dictator era antisovietic într-o țară comunistă. Ce au aflat aceștia?

Ce spun americanii despre strategia lui Nicolae Ceaușescu?

Deși România era la aceea vreme o țară comunistă, Nicolae Ceaușescu a ales să fie în continuare antisovietic. Acest lucru nu a fost înțeles încă de la început și a creat multă confuzie în rândul americanilor. Tot aceștia au analizat și care a fost motivul principal pentru care a respins linia sovietică în mai multe domenii politice externe.

„De aproape două decenii, România a respins linia sovietică în anumite domenii ale politicii externe – menține relații strânse cu Israelul; a denunțat invazia Cehoslovaciei în 1968 – și a folosit aceste politici anti-sovietice pentru a crea și menține sprijin intern.

Când se confruntă cu dificultăți politice sau economice la domiciliu, domnul Ceaușescu agravează în mod deliberat tensiunile cu Moscova, amintind subtil românilor că regimul său este cel mai bun mijloc de ţine trupele sovietice afară.

Unii decidenți americani sunt reticenți să salveze România din criză, deoarece, susțin ei, dificultățile economice îl determină pe dl Ceaușescu să devină mai antisovietic pentru a menține controlul intern.”, scrie jurnalista Mary Ellen Fischer, făcând o analiză a situației economice din România, publicată la 26 ianuarie 1982 în The New York Times.

S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Americanii au fost cei care i-au descoperit strategia
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Americanii au fost cei care i-au descoperit strategia

Care a fost de fapt strategia lui Ceaușescu?

Chiar dacă România era o țară antisovietică, motivul principal nu era acela de a fi văzuți bine de americani. Potrivit presei din USA, această teorie a fost interpretată greșit de-a lungul timpului, iar adevăratul motiv pentru care Ceaușescu ar fi devenit antisovietic, este pentru că „atât el, cât și națiunea sunt animaţi de naționalism și resentimente împotriva Uniunii Sovietice.”

„Totuși, această teorie interpretează greșit raționamentul din spatele politicii sale externe. Nu este antisovietic pentru că vrea să mențină acceptarea populară. Atât el, cât și națiunea sunt animaţi de naționalism și resentimente împotriva Uniunii Sovietice.

Sprijinul popular pentru domnul Ceaușescu s-a bazat mult timp pe obiectivul comun al independenței naționale. Slăbirea puterii sale nu-l va face mai antisovietic în realitate; nu va face decât ca retorica lui să sune mai ostil”, se mai arată în arhiva celor de la The New York Times.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI