S-a aflat acum. Ivermectina nu are beneficii în tratarea pacienților cu Covid. Un studiu a demonstrat asta

Aurora Popa 19.04.2021, 17:24
S-a aflat acum. Ivermectina nu are beneficii în tratarea pacienților cu Covid. Un studiu a demonstrat asta

Ivermectina nu are beneficii în tratarea pacienților cu Covid. Medicii de la spitalul Clinic Parhon au analizat cel mai mare studiu efectuat până acum cu privire la efectele Ivermectinei asupra pacienților infectați cu COVID-19, cu forme moderate. Acesta arată că nu există niciun beneficiu în reducerea timpului de spitalizare sau al dispariției simptomelor, reducând din entuziasmul dat de studiile facute în laborator, ce pareau a avea câteva rezultate.

Ivermectina nu are beneficii în tratarea pacienților cu Covid

Cel mai mare și cel mai riguros realizat studiu științific de până acum arată că Ivermectina nu are niciun beneficiu în tratarea pacienților cu o afectare moderată în urma infecției cu SARS-CoV-2. Trialul clinic randomizat a fost realizat în Columbia, pe 476 de pacienți, astfel: un grup de 200 de persoane a primit timp de 5 zile Ivermectină tablete orale și alte 200 de persoane au primit un placebo.

Cel mai riguros studiu publicat în urmă cu câteva săptămâni în revista JAMA pe un lot de 400 de pacienți a studiat eficiența Ivermectinei într-o cură de 5 zile, la pacienți cu formă moderată sau medie de Covid 19. 200 de pacienți au primit Ivermectina, 200 de pacienți au primit tratament placebo. Din nefericire, tratamentul cu Ivermectină nu a îmbunătățit starea generală a pacienților, nu a redus spitalizarea, nu a redus durata simptomelor, iar lotul studia permite o concluzie destul de puternică în a nu sugera utilizarea acestui medicament în tratamentul pacienților cu forme moderate de Covid-19, a declarat dr. Ionuț Nistor, dir. ex. Centrul Metodologic de Cercetare Medicală și Medicină UMF Iași.

Ivermectina nu are beneficii in tratarea pacientilor cu Covid
Ivermectina

Medicul Ionuț Nistor, de la Spitalul Parhon, remarcă faptul că apariția unor astfel de dovezi de calitate ridicată științifică, publicate în reviste importante de medicină, au dus la o reducere a entuziasmului utilizării Ivermectinei la nivel mondial, în special cu rol profilactic. Un astfel de entuziasm s-a remarcat anterior și la apariția Plaquenilului, denumirea comercială a hidroxiclorochinei.

Studiile făcute până în prezent și ultima meta-analiză publicată de centrul Cochrane, înglobând peste 18 studii și peste 8000 de pacienți sugerează că din păcate nici Plaquenilul sau hidroxiclorochinei nu este eficient în tratamentul pacienților cu Covid 19 cu formă moderată și mai mult decât atât existând un lot de 8000 de pacienți și studii randomizate de acum, suficient de multe, sugerează că nu mai este nevoie nici de studii clinice ulterioare fiind considerate neetice și în defavoarea pacienților, a spus medicul.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Atât în cazul Ivermectinei, și în cazul Plaquenilului, povestea a fost similară: entuziasmul dat în studiile clinice efectuate în vitro, în laborator, pe celule, a dus la o folosire amplă pentru tratarea pacienților infectați. Acestea însă nu au adus o îmbunătățire a stării de sănătate a pacienților. Medicul ieșean susține că inclusiv în România, având în vedere concluziile studiilor, hidroxiclorochina ar trebuie eliminată complet din tratamentul pacientului COVID. În momentul de față, aceasta încă apare în protocol, dar nu este printre primele tratamente recomandate.

Urmăriți Impact.ro și pe