S-a aflat acum! Ce făcea Nicolae Ceaușescu în fiecare vară. Problemele de sănătate neștiute de mulți îl obligau să facă asta

Mirabela Vasile 09.10.2020, 14:09
S-a aflat acum! Ce făcea Nicolae Ceaușescu în fiecare vară. Problemele de sănătate neștiute de mulți îl obligau să facă asta

Deși mulți dintre noi apelează cu încredere în zilele caniculare la aerul condiționat, Nicolae Ceaușescu refuza să folosească această metodă. Se pare că fostul dictator avea probleme de sănătate care nu îi permiteau acest lucru. Totuși, pentru a se relaxa și a uita de temperaturile mari, Ceaușescu și soția lui mergeau la mare. Aceștia mergeau mereu la Neptun. Aici, plaja era supravegheată în totalitate de Securitate. Iar complexul era deservit cu 100 de oameni care asigurau tot confortul celor doi.

Ce făcea de fapt Nicolae Ceaușescu în fiecare vară. Sercretul s-a aflat acum

Nicolae Ceaușescu nu se împăca deloc cu aerul condiționat în zilele caniculare de vară. Această metodă nu exista pentru români înainte de 1989. Motivul e simlu. În România, la acea vreme, nici nu se produceau și nici nu se importau astfel de aparate. Însă, atunci când șeful statului se afla în deplasare în alte țări, putea să beneficieze de acest confort. Cu toate acestea, dictatorul nici nu voia să audă din cauza problemelor de sănătate pe care le avea de mic copil.

Sala Palatului avea un sistem destul de impresionant de aerisiri. Totuși, din cauza temerii lui Nicolae Ceaușescu de microbi sau de contaminare radiologică, la ședințele de partid era totul închis. Atunci când fostul dictator nu se afla în clădire, membrii formațiunilor diverse se bucurau de temperaturi decente. Și asta pentru că sistemul de aerisire era lăsat să meargă. Desigur, asta până la sosirea lui Nicolae Ceaușescu.

Instituțiile mari aveau generatoare electrice și puțuri de alimentare cu apă în cazul în care rețeaua publică ar fi fost afectată. De asemenea, vara era pompată apă din puț în calorifere la 9-10 grade Celsius. Sistemul de răcire cu apă prin tavan sau pardoseli era unul ecologic.

Nicolae Ceausescu si sotia lui prefereau sa mearga vara la Neptun
Nicolae Ceausescu si sotia lui prefereau sa mearga vara la Neptun

Unde ”evadau” soții Ceaușescu pe timp de caniculă

Deși aerul condiționat nu era pe placul lui, Nicolae Ceaușescu găsea altă modalitate de a se răcorii în zilele caniculare de vară. În timpul liber, președintele, împreună cu soția sa, prefera să meargă la stațiunea Neptun. Aceasta era considerată cea mai cochetă stațiune înainte de Revoluție. Cu toții o numeau „perla litoralului românesc”. Cu toate acestea, soții Ceaușescu aveau nevoie și de pază. Plaja era îngrădită și păzită de trupele de Securitate, iar complexul era deservit cu 100 de oameni care asigurau tot confortul pentru cei doi.

Atunci când se refugiau la mare, Nicolae și Elena Ceaușescu locuiau într-o vilă (Zona 2) din stațiunea Neptun. De-a lungul anilor, au circulat diverse anectode în ceea ce privesc vacanțele pe litoral ale dictatorului.

Urmăriți Impact.ro și pe