S-a adoptat Ordonanța de Urgență care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor: „Se va recurge direct la împușcare”

Elena Avramescu, Mihai Roșoiu 21.07.2021, 16:57
S-a adoptat Ordonanța de Urgență care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor: „Se va recurge direct la împușcare”

OUG adoptat care permite împușcarea urșilor. Conform acestei ordonanțe, intervenția în cazul urșilor care întră în casele și curțile oamenilor se va face gradual, iar extragerea prin împușcare se va lua în calcul doar în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”.

S-a adoptat OUG care permite împușcarea urșilor

Primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, după adoptarea actului normativ.

Astfel că Ordonanța de Urgență prevede că „intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează gradual” prin următoarele metode: îndepărtarea prin diverse mijloace, tranchilizare și relocare, sau extragere prin eutanasiere sau împușcare.

Atunci când ursul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la intervenţia prin tranchilizare si relocarea acestuia., iar tranchilizarea va fi efectuată de medicul veterinar. Cu toate acestea, dacă ursul pune în pericol siguranța cetățenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenție acesta va putea fi omorât.

În plus, echipa de intervenție este condusă de primar/viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar, iar echipade intervenție decide dacă animalul este ucis sau nu.

Există și situații în care se va recurge direct la împușcare dacă te-ai trezit cu ursul în casă. Acestea sunt situațiile de exepție. În restul cazurilor intervenim prin alungare, respectiv prin relocare. Decizia nu se ia la întâmplare. Nu cred că își asuma cineva ca la încheierea procesului verbal să scrie altceva decât ce a văzut acolo, a spus secretarul de stat din ministerul Mediului, Robert-Eugen Szep.

Totodată, proiectul prevede că „împiedicarea prin orice mijloace a intervenției imediate constituie contravenție se sancţionează cu amendă contravențională între 7.000 și 10.000 lei.” Pe lângă asta, ordonanța prevede că pot fi împușcate și ursoaicele cu pui, iar în acest caz puii vor ajunge într-un adăpost.

Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unitate administrativ teritorială se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului.

Sunt ferm convins că nu noi din București trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul. Totodată, actul normativ aprobat astăzi asigură o bază legală pentru ca primarii să își poată apăra comunitatea de pericol în condițiile legii, fără frică, a scris ministrul Mediului, pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...