S-a adoptat legea mirosurilor în România. Amenzile sunt uriașe

Andrei Cezar 18.06.2020, 11:34

A fost adoptată legea mirosurilor, act normativ care are menirea să reducă poluarea și disconfortul olfactiv al populației. Persoanele fizice sau firmele care nu vor respecta noile prevederi legale se pot trezi cu amenzi uriașe.

Legea mirosurilor, adoptată

Legea mirosurilor reglementează problema mirosului pestilențial de care se plâng tot mai mulți români.

În actul normativ au fost introduse obligații pentru patronii care dețin companii ce ”deranjează olfactiv.”, potrivit Avocatnet.ro. Acecștia vor fi obligați să își monteze sisteme de monitorizare a mirosului și vor trebui să implementeze planuri pentru gestionarea disconfortului olfactiv.

Iată ce reprezintă, mai exact, acest plan, potrivit legii: „plan de măsuri cuprinzând etapele care trebuie parcurse în intervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalaţii/ activitati noi sau a instalaţiilor/ activitatilor existente cât şi în cazul unor modificări substanţiale ale instalaţiilor/ activitatilor existente”.

De asemenea, în lege este dată definiția disconfortului olfactiv care reprezintă: efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare.

Unul dintre inițaitorii proiectului, deputatul USR, Cornel Zainea, a declarat că era nevoie de această lege pentru ca instituția Gărzii de Mediu să poată aplica sancțiuni celor care poluează.

De ce avem nevoie de o lege a mirosurilor? Deoarece avem vid legislativ, iar Garda de Mediu a spus că nu poate da amenzi și sancționa poluatorii deoarece nu există cadru legal. Mirosurile afectează pe toată lumea. Dacă pute, pute și pentru USR-ist, și pentru PSD-ist, și pentru UDMR-ist, și pentru sărac, și pentru bogat. Și pentru cetățean, și pentru politician„, a declarat politicianul.

S-a adoptat legea mirosurilor în România. Amenzile sunt uriașe
S-a adoptat legea mirosurilor în România. Amenzile sunt uriașe

Amenzi uriașe pentru nerespectarea legii

Frimele care nu respectă planul de gestionare a disconfortului olfactiv pot fi amendate cu sume cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei, iar persoanele fizice care se găsesc în aceeași situație vor fi sancționacționați contravențional cu sume cuprinse între 7.500 și 15.000 de lei.

Legea mirosurilor a fost votată ieri, în Parlament, cu 309 voturi pentru și o abținere.

Urmăriți Impact.ro și pe