Compania low cost preferată de români a devenit un pericol pentru mediu: cum s-a ajuns la asta

Claudiu Surmei 02.04.2019, 12:17
Compania low cost preferată de români a devenit un pericol pentru mediu: cum s-a ajuns la asta

O analiză realizată recent pe baza datelor Uniunii Europene cu privire la emisiile de dioxid de carbon arată că Ryanair este prima companie aeriană care a devenit unul dintre cei mai mari 10 poluatori din Europa în anul 2018. Altfel spus, compania low cost preferată de foarte mulți români a devenit un pericol pentru mediu.

Informația este îngrijorătoare, având în vedere că avem de-a face cu o premieră pentru o companie care nu operează centrale pe bază de cărbune. Potrivit grupului de cercetări care s-a ocupat de analiză (Transport& Environment din Bruxelles), emisiile de dioxid de carbon ale Ryanair au crescut cu 6,9% în 2018.

Astfel, rezultatul analizei scoate în evidență faptul că industria aeriană contribuie semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă. Din 2005 și până în prezent, poluarea provocată de companiile aeriene a crescut cu aproximativ două treimi. Având în vedere că este tot mai ieftin să călătorești cu avionul, este de așteptat ca poluarea să crească și mai mult în anii următori.

Ryanair e în top 10 poluatori în Europa

Dacă se menține acest trend, industria aeriană va deveni în următorii 30 de ani cel mai mare poluator cu dioxid de carbon. Ryanair este prima companie aeriană care a intrat în topul celor mai mari poluatori din Uniunea Europeană. Compania low cost preferată de români se află pe locul 9 în clasament, în condițiile în care celelalte poziții au fost ocupate de companii de utilități care produc electricitate folosind cărbunele (cel mai poluant carburant fosil).

Pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon, state precum Germania și Marea Britanie au început să renunțe la centralele pe bază de cărbune. Acest lucru a avut deja rezultate. În 2018, sistemul de tranzacţionare a emisiilor poluatoare a consemnat o scădere de 3,8% a gazelor cu efect de seră.

Urmăriți Impact.ro și pe