Ruşii vor avea nevoie de viză pentru a intra în Ucraina. De când intră in vigoare legea

Ana Anitoiu 18.06.2022, 14:23
Ruşii vor avea nevoie de viză pentru a intra în Ucraina. De când intră in vigoare legea

Ruşii vor avea nevoie de viză pentru a intra în Ucraina. Președintele de la Kiev, Volodimir Zelenski, a anunțat, vineri, de când va intra în vigoare această lege, la aproape patru luni de când liderul rus Vladimir Putin a declanșat războiul.

De când vor avea rușii nevoie de viză ca să intre în Ucraina

Volodimir Zelenski a spus că guvernul Ucrainei are ca scop contracararea amenințărilor fără precedent la securitatea naţională, suveranitatea şi integritatea teritorială a statului. Astfel, în contextul războiului declanșat de Rusia, conform liderului de la Kiev, este nevoie de întărirea controlului asupra intrării cetăţenilor ruşi în Ucraina, deoarece securitatea este prioritatea, conform şefului administraţiei prezidenţiale, Andrii Iermak.

Cetățenii ruși au putut călători până acum fără viză în Ucraina, de la obţinerea independenţei țării faţă de URSS, în anul 1991. Însă, de la 1 iulie, aceștia nu vor mai putea intra pe teritoriul ucrainean fără un astfel de document.

Rusii vor avea nevoie de viza pentru a intra in Ucraina
Imagini din razboiul din Ucraina. Foto: Twitter

Numărul cetățenilor ruși care au călătorit în Ucraina a scăzut după anexarea Crimeei

Numărul cetățenilor ruși care au călătorit în Ucraina a scăzut considerabil după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în anul 2014, eveniment ce a fost urmat de un conflict cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei susţinuţi de Kremlin.

Conform purtătorului de cuvânt al gărzilor de frontieră ucrainene Andrii Demcenko, dacă în anul 2013, 10,8 milioane de ruşi vizitaseră ţara vecină, acest număr a scăzut la 2,5 milioane, în 2014. Ulterior, a numărul a fost de 1,5 milioane pe an din 2015 şi până în 2019.

După izbucnirea pandemiei de coronavirus, în anii 2020 şi 2021, numărul de cetățeni ruşi care au călătorit în Ucraina nu a depăşit 500.000 de pe an. Însă, această țară, în care au avut loc două revoluţii pro-democraţie din 2004, a devenit în ultimii ani o destinație de exil pentru liberalii ruși care au fugit de regimul lui Vladimir Putin.

La finalul lunii ianuarie, 175.000 de cetățeni ruși beneficiau de un titlu de şedere în Ucraina, conform serviciului de stat pentru migraţii. Totuși, mulți alţi ruşi s-ar putea afla ilegal pe teritoriul țării, în contextul în care, până acum, Kievul nu a cerut prezentarea unor vize.

Urmăriți Impact.ro și pe