Rușii extind zona de evacuare în regiunea Herson din Ucraina: „Va permite crearea unei apărări stratificate în scopul de a respinge atacurile ucrainene”

Elena Avramescu 01.11.2022, 11:41
Rușii extind zona de evacuare în regiunea Herson din Ucraina: „Va permite crearea unei apărări stratificate în scopul de a respinge atacurile ucrainene”

Decizie importantă luată astăzi de către responsabili ruşi instalaţi de Moscova în regiunea Herson din sudul Ucrainei, care au decis să extindă zona de evacuare dinspre fluviul Nipru, după ce au scos iar la iveală acuzaţiile respinse de Kiev, conform cărora Ucraina s-ar pregăti să atace barajul de la Kahovka pentru a inunda regiunea.

Se extinde zona de evacuare dinspre fluviul Nipru

Vladimir Saldo, liderul numit de Rusia al regiunii Herson, parţial ocupată de forţele ruse, a făcut o postare pe contul său de Telegram, unde a notat faptul că a decis să extindă zona acoperită de un ordin de evacuare a civililor cu încă 15 km pentru a include alte şapte aşezări.

„Din cauza posibilităţii ca regimul ucrainean să utilizeze metode de război interzise şi a informaţiilor potrivit cărora Kievul pregăteşte un atac masiv cu rachete asupra centralei hidroelectrice Kahovka există un pericol iminent ca regiunea Herson să fie inundată, (având ca rezultat) distrugerea în masă a infrastructurii civile şi o catastrofă umanitară.

Dat fiind această situaţie, am decis să extind zona de evacuare cu 15 km de la Nipru… o decizie ce va permite crearea unei apărări stratificate în scopul de a respinge atacurile ucrainene şi de a apăra civilii”, a spus Vladimir Saldo, liderul numit de Rusia al regiunii Herson, într-un mesaj video postat luni seara.

Rusii extind zona de evacuare in regiunea Herson din Ucraina
Regiunea Herson din Ucraina

Cu toate acestea, Kievul susține că nu are de gând să atace barajul de la Kahovka, ce are o instalaţie totală de 30 de metri şi 3,2 kilometri lungime, de dimensiunea Marelui Lac Sărat din SUA (Great Salt Lake), cu scopul de a inunda oraşe şi sate, mai ales că majoritatea au fost capturate de forţele ruse la începutul războiului.

Însă asta nu este tot, deoarece Kievul acuză la rândul său Rusia că ea este cea care are în plan un atac similar, urmând ca apoi să dea vina pe Kiev şi pe susţinătorii occidentali ai acestuia.

În decursul acestei luni, Rusia a reușit să evacueze zeci de mii de civili în ultimele săptămâni de pe malul de vest al fluviului Nipru, după o contraofensivă ucraineană efetuată în sudul ţării. Oficialii instalaţi de Moscova au decis să ofere civililor o recompensă unică de 100.000 de ruble (aproximativ 1.628 de dolari) în cazul în care vor decide să plece, iar Moscova a promis să le pună la dispoziţie mai multe locuinţe în alte regiuni ale Rusiei.

În septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a proclamat anexarea regiunii Herson, împreună cu altele trei (Zaporojie – în sud, Doneţk şi Lugansk – în est), după ce au fost desfăşurate controversatele referendumuri în cele patru regiuni ucrainene, fiind considerate catalogate false şi ilegale de către Kiev şi Occident.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...