Ruşii, avertisment fără precedent pentru România. „Este o ameninţare asupra securităţii”

Nicu Stan 09.05.2021, 08:44
Ruşii, avertisment fără precedent pentru România. „Este o ameninţare asupra securităţii”

Ruşii, avertisment fără precedent pentru România. Aceștia susțin că există grupuri politice care vor să strice relațiile româno-ruse. Toate detaliile, în articolul de mai jos.

Ambasadorul Rusiei la București. ”Scutul antirachetă de la Deveselu, o amenințare la adresa Rusiei”

Rusia, prin ambasadorul ei la București, a făcut un avertisment fără precedent pentru țara noastră. Valeri Kuzmin crede că există forțe politice în România care au interesul ca relațiile româno-ruse să rămână la un nivel foarte mic.

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a declarat într-un interviu că România are revendicări nejustificate la adresa țării sale, făcând referire la tezaurul dus la Moscova.

Valeri Kuzimn, ambasadorul Rusiei la Bucuresti
Valeri Kuzimn, ambasadorul Rusiei la Bucuresti

O nouă eră după 1989

”În 1989 a început o nouă eră și noi ne întoarcem la aceleași stereotipuri care, în ultimă instanță, ar trebui discutate de istorici pe baza documentelor și arhivelor.

Ele sunt aruncate într-un fel de dialog politic de România, nu de Rusia, nici de URSS la vremea sa (…) La un moment dat Leonid Ilici Brejnev l-a sfătuit pe Nicolae Ceaușescu să uite despre asta, mai ales de aur”, a spus Valeri Kuzmin, potrivit MetropolaTV.

România ar cultiva rusofobia de pe băncile școlilor

De asemenea, ambasadorul Rusiei a susținut că în România rusofobia este cultivată încă din școală, în timp ce populația rusă nu are complexe în relația cu cetățenii românii.

”Începând cu manualele școlare se spune despre România că cineva a jefuit-o, cineva jignit-o, cineva a furat-o, deci ea este balastul care ne trage relația înapoi. Din partea voastră! Din partea noastră nu există”, a mai spus ambasadorul Rusiei la București, care evaluat relația bilaterală ca fiind de nota 4 pe o scară de la 1 la 10.

Rusia nu are nimic nici măcar cu Germania

În plus, ambasadorul rus la București susține că rușii nu au resentimente istorice nici măcar față de Germania, țară cu care a avut conflicte frecvente dure în ultimii 300 de de ani.

”Se povestește că și atunci când era războiul pe sfârșite, când unele zone din Rusia, Belarus, Ucraina  tocmai fuseseră eliberate de trupele naziste, populației locale îi era milă de prizonierii luați de Armata Roșie deoarece aprovizionarea era slabă. Cu ce au putut, i-au ajutat adesea, le-au mai dat de mâncare”, a precizat Valeri Kuzmin.

Nu va fi război

Pe de altă parte, ambasadorul rus s-a referit și la tensiunile de la granița ruso-ucraineană. Valeri Kuzmin a asigurat că România nu are motive să se teamă de un eventual conflict, întrucât acesta nu va avea loc, însă a precizat că există riscul ca acțiunile Ucrainei din Donbass să aibă ”consecințe grave”.

”Afirm cu regret că în Ucraina s-a instituit un regim antipopular care continuă războiul împotriva propriei populații din Donbass. El este, pur și simplu, sub călcâiul neonaziștilor, de fapt naționaliștilor radicali care provin istoric din vestul Ucrainei, iar acum sunt la comandă în Kiev”, crede reprezentantul Rusiei la București.

Rusia, îngrijorată de scutul antirachetă de la Deveselu

De asemenea, ambasadorul rus la București afirmă că în afară de prejudecățile istorice, forțe politice românești au o atitudine rusofobă, fiind influențate de forțe străine. În plus, Valeri Kuzmin a precizat că scutul antirachetă de la Deveselu este problemă pentru partea rusă, în ciuda asigurărilor americane și române că acesta are doar un caracter defensiv.

 ”Deveselu este o amenințare la adresa securității noastre naționale”, a spus Valeri Kuzmin afirmând că pentru Kremlin, instalațiile militare de acolo sunt văzute ca având un rol ofensiv.

Urmăriți Impact.ro și pe