Rușii anunță că un nor radioactiv din Ucraina se îndreaptă spre Europa

Olteanu Mariana 19.05.2023, 19:03
Rușii anunță că un nor radioactiv din Ucraina se îndreaptă spre Europa

Anunț îngrijorător făcut de Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei! Un nor radioactiv, provenit de la exploziile din Ucraina  se îndreaptă spre Europa. Autoritățile din România au oferit primele declarații. Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, la momentul actual, nu există niciun motiv de îngrijorare vis-a-vis de nivelul radioactivității mediului.

Anunțul făcut de Nicolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, potrivit căruia un nor radioactiv se îndreaptă spre Europa a stârnit panică în rândul populației. Oficialul a atras atenția asupra acestui pericol, susținând că norul a fost produs în urma distrugerilor  munițiilor cu uraniu.

”Românii nu au nici un motiv de îngrijorare”

Avertismentul a fost luat în seamă și de autoritățile din România, care au făcut primele declarații. Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, exploziile din Ucraina nu au afectat nivelul radioactivității mediului din România. Prin urmare, românii nu ar trebui să-și facă griji.

„Românii nu au nici un motiv de îngrijorare în privința nivelului radioactivității mediului, ca urmare a atacurilor recente din Ucraina. Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM) monitorizează permanent aerul, atât prin intermediul stațiilor automate de monitorizare a dozei gama, cât și prin analize de laborator, iar în perioada 15.05 – 19.05.2023 nivelul radioactivității mediului în România s-a încadrat în valori normale”, subliniază Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păștinaru pentru ProTv.

Datele din ultima săptămână arată că nivelul de radioactivitate nu a fost depășit. În cazul în care acesta ar fi fost depășit, autoritățile cu factori decizionali ar fi fost informate, în vederea luări unor măsuri.

„În cazul oricărei depășiri, în conformitate cu prevederIle OM nr. 1978/2010, laboratoarele din cadrul RNSRM notifică ANPM, iar după validarea datelor (ca urmare a remăsurărilor imediate), acestea sunt comunicate către factorii de decizie naționali: CNCAN, IGSU-MAI, MApN. De asemenea datele sunt transmise permanent și către Comisia Europeană, pe platforma EURDEP”, a declarat Președintele ANPM pentru sursa citată. 

Declarațiile autorităților din România au fost făcute la scurt timp după ce, oficialii ruși au atras atenția asupra unui nor radioactiv provenit din Ucraina. La acel moment, oficialii ruși precizau că norul a ajuns deasupra Poloniei.

Acestea nu sunt singurele anunțuri făcute de apropiatul lui Putin, Nicolai Patrușev. Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei a făcut acuzații grave la adresa Statelor Unite ale Americii susținând că aceștia folosesc arme chimice și biologice.

„SUA dezvoltă și utilizează deja arme chimice și biologice, inclusiv în Ucraina”, a declarat Nicolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

Urmăriți Impact.ro și pe