Rușii, acuzaţi că bombardează Insula Șerpilor cu bombe cu fosfor. Armata lui Putin îşi anunţase retragerea

Ioana Bucur 01.07.2022, 23:44
Rușii, acuzaţi că bombardează Insula Șerpilor cu bombe cu fosfor. Armata lui Putin îşi anunţase retragerea

După retragerea trupelor lui Vladimir Putin de joi seară, decizie numită de Moscova „un gest de bunăvoință”, rușii sunt acuzați că atacă Insula Șerpilor cu bombe cu fosfor. Presa din țara vecină, citându-l pe comandantul armatei Ucrainei, Valeri Zalujni, scrie că avioane rusești de tip Su-30 au fost surprinse survolând zona și lansând proiectile.

Ucraina acuzaă Rusia că bombardează Insula Șerpilor cu proiectile cu fosfor

Joi, 30 iunie 2022, Rusia anunța că își retrage trupele de pe Insula Șerpilor, numind decizia „un gest de bunăvoință”. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, forțele Moscovei și-au încheiat pe 30 iunie „sarcinile încredințate”.

„Rusia, ca un gest de bunăvoință, și-a retras trupele de pe Insula Șerpilor. Astfel, s-a demonstrat comunității internaționale că Federația Rusă nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei”, a menționat Ministerul Apărării de la Moscova.

24 de ore mai târziu, comandantul armatei Ucrainei, Valeri Zalujni, a explicat că acest „gest de bunăvoință” a fost urmat de o serie de atacuri, acuzând Rusia că a lovit Insula Șerpilor cu bombe cu fosfor.

„Conducerea armatei Federației Ruse nu ține cont nici de propriile declarații referitoare la „gestul de bunăvoință”. Toți cei care vorbesc despre negocierile și înțelegerile cu Rusia trebuie să știe aceste lucruri. Singurul lucru în care dușmanul este consecvent – „precizia loviturilor”, a comentat Valeri Zalujni imaginile publicate, în care se vede un avion care lansează bombe asupra insulei, potrivit agenției ucraineane Unian.

În imaginile suprinse se observă silueta unui avion care survolează insula și lansează proiectile, două dintre acestea lovind insula, în timp ce alte două cad în mare.

Comandantul armatei Ucrainei a precizat că proiectilele lansate asupra Insulei Șerpilor sunt, de fapt, bombe cu fosfor, arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu şi împotriva ţintelor militare, în virtutea unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva.

Rușii, acuzaţi că bombardează Insula Șerpilor cu bombe cu fosfor. Armata lui Putin îşi anunţase retragerea

Kremlinul, prima reacție după atacul din Odesa

Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, a respins acuzaţiile potrivit cărora rachetele ruseşti ar fi vizat un bloc de apartamente din apropierea portului ucrainean Odesa de la Marea Neagră, vineri dimineaţa.

„Aş dori să vă reamintesc cuvintele preşedintelui potrivit cărora forţele armate ruse nu vizează ţinte civile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă telefonică cu reporterii.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei militare a Odesei, Serghei Bratciuk, a declarat unei televiziuni ucrainene că 21 de oameni au fost confirmaţi ca fiind ucişi. Printre victime se numără și un băiat în vârstă de 12 ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...